Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i szybka sałatka o intrygującym smaku, z ciekawym połączeniem składników. Autorski pomysł na tuńczyka.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4144
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11344
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6508
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5483
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13532
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5305
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4144
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11344
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6508
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5483
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13532
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5305
Składniki
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Sukcesywnie mieszać z majonezem, żeby nie ściemniały.
Z tuńczyka odlać płyn, rozdrobnić widelcem w miseczce, dodać do jabłek.
Kukurydzę odcedzić, dodać do sałatki. Dodać pieprz (można biały zastąpić zwykłym lub kolorowym). Sałatka z takich składników ma wyraźnie słodkawy smak i taki ma być. Trzeba go jednak trochę złamać solą (ilość wg własnego gustu). Wymieszać i gotowe!
Jak większość sałatek, ta także nabiera właściwego smaku jak trochę postoi i się przegryzie. SMACZNEGO :)
Dygresje Wabika: Odradzam kupowanie miazgi pt. „tuńczyk sałatkowy” – jest tańszy ale zwykle paskudny w smaku. Uwaga na biały pieprz – jest nietrwały, szybko zaczyna brzydko pachnieć. Więc jeżeli leżał w szafce "jakiś czas", dobrze go powąchaj zanim dodasz do potrawy – można ją zepsuć zamiast doprawić.