Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki z szynki na Wielkanoc to klasyczna przystawka wielkanocna, która od lat gości na polskich stołach. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej, w zależności od upodobań kulinarnych. Szyneczki zawijane są szybkie do zrobienia, efektowna i bardzo smaczne. Do tego można je przygotować z wyprzedzeniem. Przygotuj je z szynki konserwowej, która doskonale smakuje do kremowego farszu. Wypróbuj naszą wyrazistą wersję!
Proponujemy przygotować roladki wielkanocne z szynki konserwowej, które są nadziewane mocno chrzanową pastę jajeczną. Przygotujesz ją z ugotowanych jajek, tartego żółtego sera, pokrojonych w kostkę ogórków i posiekanej cebuli. Roladki z szynki nie wymagają dużej ilości dodatków. Wystarczy chrzan, musztarda, sól i pieprz. To idealne zestawienie smaków, które doskonale pasują do przepisów na Wielkanoc na śniadanie, a także jako przekąska na zimno podczas kolacji. Dodatek chrzanu i musztardy jest kluczowy w tym przepisie, więc nie pomijaj tych składników. Dodają one wyrazistego smaku, przełamując kwaskowate ogórki kiszone i delikatną szynkę. Do jajek możesz też dobrać inne składniki, w zależności od swoich upodobań.
Szyneczki zawijane pięknie się prezentują tuż obok klasyków – faszerowanych jajek, sałatki jarzynowej czy domowego pieczywa. Podaj je na eleganckim półmisku albo rozłóż jedna obok drugiej na okrągłym talerzu. Możesz udekorować je rzeżuchą lub gałązkami świeżej natki pietruszki.
Roladki z szynki z chrzanem nie wymagają wielu składników, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Dzięki temu to doskonały pomysł na przekąskę na zimno zarówno na Wielkanoc, jak i inne spotkania w gronie bliskich przy stole. Szynkę faszerowaną możesz przygotować dzień wcześniej, co jest dużym udogodnieniem dla zabieganych osób.
Do przygotowania tego przepisu wybierz dobrej jakości szynkę wieprzową w dużych, cienkich plastrach, które łatwo się zwijają. Nie mogą być zbyt grube, bo wtedy się nie zawiną w roladkę. Z kolei zbyt cienko pokrojone mogą pękać podczas formowania. Szukaj też szynki do roladek na zimno bez chrząstek i grubych brzegów.
Aby farsz dobrze się trzymał i nie wypływał z roladek, ważne jest, aby nie był zbyt rzadki. Zadbaj o to, aby ogórki były dokładnie odsączone z zalewy. Najlepiej po pokrojeniu odcisnąć je lekko w dłoni lub na papierowym ręczniku. To samo dotyczy jajek. Im drobniej posiekane, tym lepiej się połączą z resztą składników.
Nakładaj nadzienie do roladek z szynki wieprzowej mniej więcej na ⅓ długości plastra i zwijaj ciasno, ale delikatnie. Dzięki temu nie porwiesz mięsa. Dodatkowo możesz je delikatnie przebić wykałaczką, co ułatwi podawanie.
Nadzienie do roladek z szynki konserwowej nie musi być ostre. Ich smak możesz łatwo kontrolować i dopasować od własnych upodobań. W podstawowej wersji farszu znajduje się chrzan i musztarda chrzanowa, które dodają pikanterii. Nie są to jednak dominujące składniki. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zmodyfikować delikatnie proporcje albo wybrać delikatniejsze w smaku odpowiedniki.
Zamiast musztardy chrzanowej możesz użyć do szynki faszerowanej musztardy francuskiej lub miodowej. Te wersje są dużo łagodniejsze. Zamiast tradycyjnego chrzanu, wybierz śmietankowy. Ma on delikatny smak, ale wyczuwalny w roladkach na zimno. Jeśli przygotowujesz roladki dla dzieci lub osób, które nie przepadają za ostrymi smakami, wystarczy zredukować ilość chrzanu i musztardy o połowę. Farsz nadal będzie smaczny. Jeśli chodzi o cebulę, która również dodaje ostrości, możesz ją wcześniej przelać ciepłą wodą.
Z kolei dla fanów wyrazistych smaków warto dodać do roladek z szynki na imprezę odrobinę pieprzu cayenne, ostrej papryki albo zamienić część ogórków kiszonych na pikle lub ogórki konserwowe z papryką chili.
Zanim zaczniesz nakładać farsz na szynkę, spróbuj go łyżeczką – to najlepszy moment, by zdecydować, czy potrzebujesz więcej ostrości, czy może warto dodać łyżeczkę majonezu dla łagodniejszego smaku.
Składniki
Jajka ugotuj na twardo (przez około 10 minut we wrzącej wodzie). Ugotowane jajka przelej zimną wodą, obierz ze skorupek i pokrój w drobną kosteczkę.
Ser żółty zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
Ogórki odsącz z zalewy, następnie pokrój je w równą kostkę.
Cebulę obierz z łupin i pokrój w kostkę.
Do jajek dodaj starty ser, ogórki, cebulę, majonez, chrzan, musztardę i przyprawy. Składniki wymieszaj.
Gotowy farsz nakładaj łyżeczką na plastry szynki. Formuj ruloniki. Wielkanocne roladki z szynki ułóż na półmisku lub talerzu. Podawaj w towarzystwie świeżych warzyw, ulubionej sałatki lub surówki.