Do góry

Przekąski Przepis na:

Zakręcone bułeczki z duszoną włoszczyzną

Zakręcone bułeczki z duszoną włoszczyzną

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 322

Dodano:

Odsłon: 732

Jesienią gdy warzywa są najsmaczniejsze proponuję bułeczki z nadzieniem warzywnym zawiniętym w ciasto na bazie majonezu.

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki majonezu
  • około 300 ml ciepłej wody
  • 2-3 łyżki oleju do smarowania ciasta
  • Nadzienie warzywne:
  • 3 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 1 cały średni por
  • 1 mały pasternak
  • kawałek korzenia selera i zielone liście
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka masła do smażenia warzyw
  • Pieprz ziołowy i sól morska do smaku
  • żółtko jaja kurzego do posmarowania bułeczek
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zakręcone bułeczki z duszoną włoszczyzną

Przygotowanie

  1. Z mąki, majonezu i wody zagniatam elastyczne ciasto. Pozostawiam na 30 minut pod przykryciem.

  2. Oczyszczone, umyte i pokrojone warzywa podsmażam na maśle. Dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Studzę.

  3. Z ciasta formuję 9 bułeczek. Każdą smaruję olejem.

  4. Każdą bułeczkę rozciągam dłońmi na cienki płat. Na brzegu układam ostudzone warzywa i zwijam wałeczek.

  5. Wałeczki formuję po około 40 cm długo. Zwijam bułeczki w tzw. ślimaka.

  6. Uformowane bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem dopieczenia, smaruję rozmąconym żółtkiem. Piekę w nagrzanym piekarniku do 190°C około 45 minut.

  7. Bułeczki są smaczne na gorąco i na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń