Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienią gdy warzywa są najsmaczniejsze proponuję bułeczki z nadzieniem warzywnym zawiniętym w ciasto na bazie majonezu.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 766
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1588
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6100
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8933
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 766
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1588
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6100
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8933
Składniki
Z mąki, majonezu i wody zagniatam elastyczne ciasto. Pozostawiam na 30 minut pod przykryciem.
Oczyszczone, umyte i pokrojone warzywa podsmażam na maśle. Dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Studzę.
Z ciasta formuję 9 bułeczek. Każdą smaruję olejem.
Każdą bułeczkę rozciągam dłońmi na cienki płat. Na brzegu układam ostudzone warzywa i zwijam wałeczek.
Wałeczki formuję po około 40 cm długo. Zwijam bułeczki w tzw. ślimaka.
Uformowane bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem dopieczenia, smaruję rozmąconym żółtkiem. Piekę w nagrzanym piekarniku do 190°C około 45 minut.
Bułeczki są smaczne na gorąco i na zimno.