Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienią gdy warzywa są najsmaczniejsze proponuję bułeczki z nadzieniem warzywnym zawiniętym w ciasto na bazie majonezu.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3949
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19954
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3072
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4312
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3949
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19954
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3072
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4312
Składniki
Z mąki, majonezu i wody zagniatam elastyczne ciasto. Pozostawiam na 30 minut pod przykryciem.
Oczyszczone, umyte i pokrojone warzywa podsmażam na maśle. Dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Studzę.
Z ciasta formuję 9 bułeczek. Każdą smaruję olejem.
Każdą bułeczkę rozciągam dłońmi na cienki płat. Na brzegu układam ostudzone warzywa i zwijam wałeczek.
Wałeczki formuję po około 40 cm długo. Zwijam bułeczki w tzw. ślimaka.
Uformowane bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem dopieczenia, smaruję rozmąconym żółtkiem. Piekę w nagrzanym piekarniku do 190°C około 45 minut.
Bułeczki są smaczne na gorąco i na zimno.