Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mając to szczęście, że na moim podwórku rośnie dorodna lipa, postanowiłam zrobić syrop lipowy. Dobry na zimę na przeziębienia ale i do herbatki - zawsze.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 919
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 919
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Składniki
Zerwane kwiaty lipy z przylistkami umieścić w misce, odstawić na 2-4 godziny najlepiej na dworze aby wszelkie owady opuściły kwiaty. Po 2-4 godzinach kwiaty z przylistkami umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Po 30 minutach garnek zdjąć z ognia i odstawić na 24 godziny.
Po 24 godzinach odcedzić wywar lipowy. Zagrzać a następnie dodać cukier. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż do uzyskania konsystencji syropu. Gorący syrop przelać w wyparzone wcześniej butelki. Nie pasteryzować. Nie otwierany syrop przechowuję na półce w spiżarce, otwierany w lodówce. Smacznego!