Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może zechcecie przepis na szybszą wersję ogórków tartych do słoików na zimę ? Robię takie co roku i zawsze są super kwaśne w sam raz na zupę ogórkową której często nam się chce w czasie zimy
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2826
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2826
Składniki
Zebrane z działki lub kupne ogórki gruntowe dokładnie umyć a następnie odciąć z obu stron końce ( odcinamy od jasnej strony wtedy ogórki nie są gorzkie ). Tak przygotowane ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej a następnie posolić i odstawić na chwilę aby puściły soki
Gdy już ogórki po około piętnastu minutach puściły ładnie soki wtedy do słoika ( ja słoiki brałam takie po dżemach aby było w sam raz na zupę ), układać po jednym kwiat kopru może być razem z gałązką kopru, ząbek czosnku przekrojony na połowę, chrzan również przekrojony oraz liść wiśni w zależności od wielkości słoika. Do przygotowanych słoików uciskając przełożyć nasolone ogórki a następnie zalać powstałym sokiem. Ogórki szczelnie zakręcić i pozostawić w ciepłym miejscu aby zaczęły pracować czyli kisić się
Ogórki po staniu w ciepłym miejscu po trzech dniach już dość ładnie się kiszą co jest widoczne gołym okiem i słychać jak pracują i puszczają sok ( można sprawdzić odkręcając jak strzelą ). Po trzech dniach widocznej pracy ogórków pozostawić jeszcze przez dwa dni w ciepłym miejscu a następnie przenieść je do zimnej piwnicy