Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2438
Dodano: 15.09.2018
Odsłon: 609
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Sok z malin na parze.
Maliny zbieram :) tylko te bez robaczków, pleśni itp :)
Do robienia soku wykorzystuję garnek do gotowania na parze.
Maliny układam w części z dziurkami przesypując cukrem - warstwa malin, cukier mniej więcej równomiernie na nich, potem znowu maliny i znowu cukier...
Zostawiam na 10 minut pod przykryciem. Maliny puszczają pierwsze soki.
Włączam grzanie na minimum, tak do 30-40 stopni. Pod przykryciem.
2 razy delikatnie przemieszam maliny, by uzyskać więcej soku, który wycieka pod wpływem ciepła i własnego ciężaru owoców. łączny czas zbierania soku to ok. 20 minut.
W tym czasie umyte butelki i zakrętki sterylizuję w piekarniku. 120 stopni 30 minut. Razem ze słoiczkami na mus i konfiturę.
Sok do butelek nalewam przez sitko umieszczone w lejku, aby oddzielić resztki miąższu i pestki. Wrzucam je do czystego garnka.
Pilnuję, aby sok nie kapał na butelkę, a jeśli jednak kropelka się trafi, czyszczę gwint butelki, wycieram ręcznikiem papierowym do sucha i zakręcam. Uzyskuje 3 butelki po 600 ml . Gdybym miała wyrzucać miąższ, wyszłoby jeszcze ze dwie, ale moja wersja jest ekonomiczna::)
Wekuję w piekarniku 120 stopni 20 minut.
Studzę odwrócone do góry dnem przez całą noc.
Podczas wekowania zajmuje się miąższem.
Mus malinowy
Do garnka z musem z sitka po odsączaniu soku, dodaję resztę owoców z garnka na parze. Część garnka z dziurkami do mycia, a druga - ta, gdzie skraplał się sok, jeszcze się przyda, oszczędzam czas także na myciu garów :)
Zagotowuję owoce, częściowo tylko pozbawione soku.
Część garnka do gotowania na parze, w której był sok wykorzystuję teraz właśnie. Umieszczam na nim sitko, przez które przecieram gotujące się owoce.
Nakładam na sito po jednej wazowej łyżce i przecieram łyżką do zupy miąższ partiami - tak jest szybciej. Przecieram aż zostaje mi co najmniej mniej niż połowa nałożonej objętości.
Zagotowuję. Nalewam do gorących słoików gorącą zawartość. Połowę zawartości, bo reszta zostaje na konfiturę. Pilnuję czystych i suchych gwintów słoików. Zakręcam, odwracam do góry dnem i zostawiam do wystygnięcia na całą noc. Mam 2 słoiczki po ok. 250 ml.
Idelane do deserów, jak lody, panna cotta, słoiki do pracy z owsianką czy chia puddingu.
Uwaga! Pestek dalej nie wyrzucam. Robię z nich później peeling - czyli 4 malinowy produkt :)
Konfitura
DO pozostałej części przetartego miąższu dodaję pektynę wymieszaną z łyżeczką cukru i agarem.
Zagotowuję. Nalewam do gorących słoików gorącą zawartość. Połowę zawartości, bo reszta zostaje na konfiturę. Pilnuję czystych i suchych gwintów słoików. Zakręcam, odwracam do góry dnem i zostawiam do wystygnięcia na całą noc.
Mam 2 słoiczki pysznej, gęstej konfitury :)
Wydawałoby się, że to sporo roboty, zabawy i bałaganu, ale wcale nie. Sprawdziłam czas i wszystko zajęło mi godzinę - no dobra, od momentu gdy weszłam do kuchni, zbierania owoców nie liczę :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

SlodkoSlodka83 19 września 2018Zgłoś do usunięcia
Extra :-)1 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 17 września 2018Zgłoś do usunięcia
5 gwiazdek :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 15 września 2018Zgłoś do usunięcia
Swietny pomysl z tym musem malinowym, a Twoj opis czytalo sie bardzo przyjemmnie! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz