Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1470
Dodano: 04.06.2014
Odsłon: 22583
> 6 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Podstawa całego sukcesu ogórków małosolnych jest dobra zalewa! Zapewnia chrupiące, pachnące, aromatyczne ogórki.
Dodatki (oprócz tych podstawowych: koper, chrzan, czosnek, gorczyca) mogą być wedle uznania. Koneserzy korzystają jeszcze z liści dębu, porzeczki, wiśni czy innych potpourri.
Mój przepis jest Klasyk Minimum.
Wodę przegotować, we wrzątku rozpuścić sól.
Wodzie pozwolić lekko ostygnąć, ale tak by nadal mocno gorącą zalewać ogórki.
Ogórki wyszorować starannie szczoteczką pod zimną wodą.
Na dnie kamionkowego naczynia położyć duży liść chrzanu.
Na to ułożyć 2/3 wiązki świeżego kopru - może być wraz z łodygami.
Jeśli używamy stary, suszony koper, wtedy bez łodyg.
Na zieleninie poukładać ogórki, najlepiej pionowo jeden obok drugiego i dość ścisło.
Dla szybszego przekiszenia można im lekko poucinać czubki.
Ja akurat tego nie stosuję, bo lubię jak ogórki powoli dochodzą do siebie, takie lekko przekiszone najlepiej mi smakują.
Pomiędzy ogórki powkładać korzeń chrzanu - przekrojony na pół - oraz ząbki czosnku - obrane, zmiażdżone nożem i przekrojone na pół.
Jeżeli czosnek jest młody, nie obierać, w świeżej skórce mnóstwo smaku!).
Zasypać gorczycą, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie
Na wierzch ułożyć pozostałą 1/3 wiązki kopru i liść chrzanu.
Zalać mocno gorącą zalewą!!! - tylko taka gwarantuje chrupkość przysmaku, dodatkowo przyspiesza kiszenie.
Naczynie kamionkowe przykryć talerzykiem i obciążyć kamieniem lub innym ciężkim narzędziem - u mnie słoik litrowy wypełniony wodą.
Odstawić na 2-5 dni w niezbyt nasłonecznione miejsce.
Jeśli kuchnia jest bardzo słoneczna, a naczynie do kiszenia przezroczyste, można całość przykryć ściereczką.
Czas kiszenia zależy od wielkości ogórków, temperatury panującej w pomieszczeniu oraz osobistych smaków i preferencji:
# upały + małe ogóreczki + preferowanie lekko ukiszonych = można wybierać z kamionki już następnego dnia
# duże ogórasy = ćwiczenie na cierpliwość, bo gotowe będą dopiero po minimum 3 dniach, a w międzyczasie jak pachną!!!
Nic tylko kisić!
Na skróty
Komentarze do przepisu (26)

Konto usunięte 04 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
Dla mnie ogórki małosolne najlepsze są na drugi i trzeci dzień, zalewam rownież prawie wrzątkiem, ucinam oba końce, daję wiecej czosnku i nie daje ziela i liścia laurowego.Również sa pyszne, spróbuj :) pozdrawiam :) Odpowiedzi: 3 ▼
10 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 04 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
Robimy tak samo jak Ty i również z cierpliwością baaardzo trudno:) Odpowiedzi: 1 ▼7 Kto głosował? | Odpowiedz