Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój przepis jest Klasyk Minimum. Co odważniejsi mają tu pole do popisu i modyfikacji z użyciem różnorakich bonusów: liści dębu, porzeczki, wiśni czy innych potpourri.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 349
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11138
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3813
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1318
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 349
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11138
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3813
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1318
Składniki
Podstawa całego sukcesu ogórków małosolnych jest dobra zalewa! Zapewnia chrupiące, pachnące, aromatyczne ogórki. Dodatki (oprócz tych podstawowych: koper, chrzan, czosnek, gorczyca) mogą być wedle uznania. Koneserzy korzystają jeszcze z liści dębu, porzeczki, wiśni czy innych potpourri. Mój przepis jest Klasyk Minimum.
Wodę przegotować, we wrzątku rozpuścić sól. Wodzie pozwolić lekko ostygnąć, ale tak by nadal mocno gorącą zalewać ogórki. Ogórki wyszorować starannie szczoteczką pod zimną wodą. Na dnie kamionkowego naczynia położyć duży liść chrzanu.
Na to ułożyć 2/3 wiązki świeżego kopru - może być wraz z łodygami. Jeśli używamy stary, suszony koper, wtedy bez łodyg.
Na zieleninie poukładać ogórki, najlepiej pionowo jeden obok drugiego i dość ścisło. Dla szybszego przekiszenia można im lekko poucinać czubki. Ja akurat tego nie stosuję, bo lubię jak ogórki powoli dochodzą do siebie, takie lekko przekiszone najlepiej mi smakują.
Pomiędzy ogórki powkładać korzeń chrzanu - przekrojony na pół - oraz ząbki czosnku - obrane, zmiażdżone nożem i przekrojone na pół. Jeżeli czosnek jest młody, nie obierać, w świeżej skórce mnóstwo smaku!). Zasypać gorczycą, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie
Na wierzch ułożyć pozostałą 1/3 wiązki kopru i liść chrzanu. Zalać mocno gorącą zalewą!!! - tylko taka gwarantuje chrupkość przysmaku, dodatkowo przyspiesza kiszenie.
Naczynie kamionkowe przykryć talerzykiem i obciążyć kamieniem lub innym ciężkim narzędziem - u mnie słoik litrowy wypełniony wodą. Odstawić na 2-5 dni w niezbyt nasłonecznione miejsce. Jeśli kuchnia jest bardzo słoneczna, a naczynie do kiszenia przezroczyste, można całość przykryć ściereczką.
Czas kiszenia zależy od wielkości ogórków, temperatury panującej w pomieszczeniu oraz osobistych smaków i preferencji: # upały + małe ogóreczki + preferowanie lekko ukiszonych = można wybierać z kamionki już następnego dnia # duże ogórasy = ćwiczenie na cierpliwość, bo gotowe będą dopiero po minimum 3 dniach, a w międzyczasie jak pachną!!! Nic tylko kisić!