Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia w oliwie należy do kanonu naszych ulubionych antipasti, przygotowywanych latem na nieprzyjazny zimowy czas. Tuż obok grillowanej marynowanej cukinii, którą również zamykam w słoikach każdego lata.
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2526
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 376
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52578
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 536
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2526
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 376
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52578
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 536
Składniki
Cukinie umyj i bardzo dokładnie osusz. Pokrój wzdłuż na plastry, a potem na cienkie, długie paseczki.
Wymieszaj paski cukinii w misce z 4 garściami grubo mielonej soli.
Odstaw na 30 min do lodówki. lub w inne chłodne miejsce.
Przełóż cukinię na duży durszlak, który należy umieścić nad miską.
Przykryj cukinię talerzem i mocno obciąż czymś ciężkim (kamień tu sprawdza się rewelacyjnie!). Zostaw, najlepiej w lodowce lub w innym bardzo chłodnym miejscu, na minimum półtora, dwa dni, żeby cukinia pozbyła się całej wody.
Po tym czasie dokładnie wypłucz cukinię w słabym (3%) occie jabłkowym lub winnym, aby pozbyć się nadmiaru soli. Można także wymieszać ocet z białym winem.
Pozostaw na 30 minut do obcieknięcia, a potem osusz dodatkowo w ręczniku papierowym.
Z wierzchu też warto osuszyć.
Nakładaj cukinię, lekko upychając, do czystych, wyparzonych słoików półlitrowych. Nie wypełniaj ich do końca, ale dodaj papryczkę chili (uwaga, nie warto przesadzić z jej ilością), czosnek oraz całe ziarenka pieprzu. Jeśli chcesz, możesz też dodać dowolne zioła. Ja nie dodaję żadnych, bo lubimy ten czysty, klarowny smak. Zalej oliwą, pamiętając o pozostawieniu wolnego miejsca u góry słoika (około 2 cm). Na wszelki wypadek dokładnie wytrzyj górę słoików i jeszcze dokładniej zakręć.
Pasteryzuj w kąpieli wodnej około 20 minut. Gorące słoiki wyjmuj z wody i odstaw na deskę (można kłaść do góry dnem). Gdy ostygną – sprawdź, czy nie ciekną. Na koniec odstaw w ciemne i dość chłodne miejsce na co najmniej 2 miesiące, aż nabiorą pełni smaku.
Cukinia w oliwie świetnie się sprawdza jako dodatek do serów albo pieczonego, podawanego na zimno mięsa. Doskonale smakuje sama, bez żadnych dodatków, podana tylko ze świeżą bagietką potrzebną do wymuskania oliwy. To jest pyszne, gorąco polecam!