Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia w oliwie należy do kanonu naszych ulubionych antipasti, przygotowywanych latem na nieprzyjazny zimowy czas. Tuż obok grillowanej marynowanej cukinii, którą również zamykam w słoikach każdego lata.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Cukinie umyj i bardzo dokładnie osusz. Pokrój wzdłuż na plastry, a potem na cienkie, długie paseczki.
Wymieszaj paski cukinii w misce z 4 garściami grubo mielonej soli.
Odstaw na 30 min do lodówki. lub w inne chłodne miejsce.
Przełóż cukinię na duży durszlak, który należy umieścić nad miską.
Przykryj cukinię talerzem i mocno obciąż czymś ciężkim (kamień tu sprawdza się rewelacyjnie!). Zostaw, najlepiej w lodowce lub w innym bardzo chłodnym miejscu, na minimum półtora, dwa dni, żeby cukinia pozbyła się całej wody.
Po tym czasie dokładnie wypłucz cukinię w słabym (3%) occie jabłkowym lub winnym, aby pozbyć się nadmiaru soli. Można także wymieszać ocet z białym winem.
Pozostaw na 30 minut do obcieknięcia, a potem osusz dodatkowo w ręczniku papierowym.
Z wierzchu też warto osuszyć.
Nakładaj cukinię, lekko upychając, do czystych, wyparzonych słoików półlitrowych. Nie wypełniaj ich do końca, ale dodaj papryczkę chili (uwaga, nie warto przesadzić z jej ilością), czosnek oraz całe ziarenka pieprzu. Jeśli chcesz, możesz też dodać dowolne zioła. Ja nie dodaję żadnych, bo lubimy ten czysty, klarowny smak. Zalej oliwą, pamiętając o pozostawieniu wolnego miejsca u góry słoika (około 2 cm). Na wszelki wypadek dokładnie wytrzyj górę słoików i jeszcze dokładniej zakręć.
Pasteryzuj w kąpieli wodnej około 20 minut. Gorące słoiki wyjmuj z wody i odstaw na deskę (można kłaść do góry dnem). Gdy ostygną – sprawdź, czy nie ciekną. Na koniec odstaw w ciemne i dość chłodne miejsce na co najmniej 2 miesiące, aż nabiorą pełni smaku.
Cukinia w oliwie świetnie się sprawdza jako dodatek do serów albo pieczonego, podawanego na zimno mięsa. Doskonale smakuje sama, bez żadnych dodatków, podana tylko ze świeżą bagietką potrzebną do wymuskania oliwy. To jest pyszne, gorąco polecam!