Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości, często przygotowujesz desery i wykorzystujesz do przepisów na ciasta rozmaite dodatki, to z pewnością znasz lemon curd. Aksamitny, owocowy, słodko-kwaśny krem stał się bardzo popularnym urozmaiceniem tart, gofrów, naleśników czy racuchów. Tym razem przedstawiamy ci nieco inną wersję, czyli rabarbarowy curd. To równie smaczny krem, który jest słodki oraz kwaskowaty zarazem. Ma cudowny kolor i bogaty miąższ, który dodaje kremowi idealnej konsystencji. Już sam wygląd zachęca do wypróbowania!
Lemon curd stał się inspiracją do stworzenia przetworu z innych owoców. Kremy najczęściej powstają z malin, jagód, mango czy też jabłek. My mamy jednak wyjątkową propozycję, czyli wykorzystanie do nich warzyw. Rabarbarowy curd to pyszna odmiana gładkiego, maślanego kremu, który przygotowuje się na bazie żółtek, cukru i świeżego soku z cytryny. Rabarbar, choć potocznie uznaje się go za owoc, tak naprawdę jest warzywem. Ma jednak wspaniały smak, lekko kwaskowaty i słodki jednocześnie. Po ugotowaniu i zmiksowaniu powstaje piękne kremowe purée. Aby uzyskać ładny kolor, wybierz rabarbar z różowymi, a nawet lekko czerwonymi łodygami. Im intensywniejsze łodygi, tym ładniej będzie się prezentować rabarbarowy curd.
Wbrew pozorom, przepis na syrop z rabarbaru nie jest skomplikowany. Wystarczy odrobina cierpliwości i ciągłe kontrolowanie konsystencji. Przyda ci się garnek i blender, a do tego 5 prostych składników – to wszystko!
Jedwabista konsystencja i intensywny smak przekładają się na znakomity dodatek do wielu deserów, śniadań na słodko albo szybkich kolacji. To również doskonały sposób na wykorzystanie sezonowego rabarbaru – wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, aby przygotować elegancki krem, który długo zachowuje świeżość w lodówce. Jeśli lubisz lemon curd, pokochasz tę rabarbarową wersję – równie kremową, ale z nieco bardziej wyrazistym i zaskakującym smakiem.
Przygotowanie rabarbarowego curdu nie jest trudne. Na początku ważne jest, aby dobrze oczyścić rabarbar i go pokroić. Najlepiej zachować równą wielkość kawałków, np. około 1 centymetra. Dzięki temu będą się gotować równomiernie. Rabarbar trzeba ugotować z cukrem oraz sokiem z cytryny do momentu, aż całkowicie się rozpadnie. Wtedy znacznie łatwiej będzie uzyskać kremową konsystencję. Kiedy tak się stanie, wystarczy chwila pracy z blenderem, aby uzyskać gładką kolorową masę.
Kiedy rabarbarowe purée jest gotowe, należy przygotować kogel-mogel z żółtek i cukru. Warto utrzeć go na jasną, puszystą masę. To sprawi, że curd będzie delikatny i lekko napowietrzony. Masę żółtkową dodawaj do rabarbaru powoli i dokładnie mieszaj, najlepiej na bardzo małym ogniu. To kluczowy moment – zbyt wysoka temperatura może sprawić, że masa się zwarzy.
Gotowanie powinno być powolne i pod stałym nadzorem, a do tego nie możesz zapominać o mieszaniu. Gdy krem zgęstnieje (zajmie to kilka minut), zdejmij go z ognia i dopiero na sam koniec dodaj masło, które podkreśli smak i nada połysk.
Po ostudzeniu należy przechowywać rabarbarowy krem w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętych słoikach – zachowa świeżość nawet przez dwa tygodnie.
Syrop z rabarbaru świetnie smakuje z kruchym spodem, dlatego będzie dosłonałym dodatkiem do tart i tartaletek. Możesz go również użyć jako przełożenie biszkoptów w pucharkach, jeśli chcesz szybko przygotować domowy deser dla swoich bliskich. Krem ma świetną konsystencję, która sprawdzi się jako dodatek do gofrów, naleśników czy tostów na ciepło. Czasem wystarczy jedna chrupiąca kromka chleba tostowego na ciepło, aby rozsmarować na niej aksamitny i kolorowy krem z rabarbaru. Nic więcej nie potrzeba, aby osłodzić sobie dzień. Rabarbarowy curd świetnie sprawdzi się zatem jako przepis na śniadanie, kolację czy też deser. Możesz nim posmarować bułkę mleczną, dodać do jogurtu, a nawet jeść łyżeczką prosto ze słoika.
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 37
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 294
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40433
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 37
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 294
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40433
Składniki
Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o długości około 1 cm. Umieść w garnku wraz ze 150 g cukru i sokiem z cytryny. Gotuj przez około 15 minut (aż rabarbar stanie się zupełnie miękki), cały czas mieszając. Zmiksuj blenderem na gładkie purée.
Utrzyj żółtka z resztą cukru na kogel-mogel. Dodaj do rabarbarowego purée i dokładnie wymieszaj. Postaw garnek na „wolnym ogniu” i gotuj krem, aż zgęstnieje. Często mieszaj. Pod koniec do kremu dodaj masło.
Gotowy rabarbrowy curd przełóż do słoików. Przechowuj w lodówce. Będzie zdatny do spożycia przez około 2 tygodnie.