Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny kremowy ser z jogurtu. By zrobić ten ser potrzebne są proste składniki: jogurt, sól, pieprz lub ulubione przyprawy. W zależności jaki ser chcemy, jest uzależnione to od ilości spędzonego czasu jogurtu w gazie. Po dwóch dniach leżakowania mamy ser idealny do pieczenia sernika. Potrzymamy dłużej, ser stanie się bardziej zwarty i kremowy w smaku i taki będziemy robili.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3769
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34207
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1583
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113646
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3769
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34207
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1583
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113646
Składniki
Na początku przygotowujemy bardzo czystą gazę i wkładamy do miski szklanej.
Do przygotowanej gazy lub tetry, wylej jogurt grecki gęsty.
Do jogurtu dodajemy sól, pieprz do smaku. Możemy w tym momencie dodać inne ulubione dodatki ale ja nie robię tego, ponieważ później będę doprawiał ziołami.
Jak mamy już przygotowany jogurt to zakręcamy całość ściśle gazą. Co jakiś czas sprawdzamy, ponieważ zawartość w gazie wydziela płyn więc staramy się by zawiniątko nie leżało w płynie. Tak robimy przez cały czas leżakowania sera.
Po 7 dniach leżakowania w lodówce wyjmujemy ser z gazy i mamy taką ładną kulę sera do zjedzenia.
Moczymy ręce w wodzie i dzielimy całość np na 4 kule tak jak na załączonym zdjęciu. Możemy zrobić więcej i mniejsze.
Na koniec obtaczamy przygotowanie kule w ulubionych przyprawach. U mnie są to : czarnuszka, lubczyk, czerwona papryka i jedna bez dodatków czyli kremowa. A teraz smacznego