Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wdzięczne warzywo, z któego możemy wyczarować przeróżne dania czy przetwory a do tego zdrowa i przyciągająca swoim kolorem . Dziś dynię wsadzimy do słoików
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12290
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1557
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12290
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1557
Składniki
Słoiki i zakrętki myjemy i osuszamy . Potrzebujemy 4 słoiki ok 900 ml albo kilka mniejszych . Dynię obieramy , oczyszczamy w środku ( usuwamy pestki + lepowaty miąższ ) , Kroimy w większą kostkę , wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tyle aby kawałki były zakryte . Od chwili zagotowania , gotujemy około 3 minuty . Później dynia robi się miękka . Odlewamy na sitko . Po odsączeniu , słoiki wypełniamy pokrojoną dynią. Tak aby było troszkę wolnej przestrzeni od zakrętki . Pomiędzy kawałki wkładamy po 2 ziarna ziela angielskiego , oraz 4 goździki . Taka dawka jest wskazana na słoik 900 ml , jeżeli są to mniejsze słoiki proponuję dawkę przypraw podzielić na pół .
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i octem . Cukier musi się rozpuścić . Proponuję posmakować zalewę , którą można dopracować wedle uznania . Jedni wolą więcej octu inni mniej . Gorącą zalewę prosto z ognia , przelewamy do słoików , tyle aby zakryła swobodnie dynię . Słoiki dokładnie , mocno zakręcamy i każdy słoik odwracamy do góry dnem , do czasu wystygnięcia . Dynia nie wymaga pasteryzowania . Tak przygotowaną dynię możemy jeść po około 2 tygodniach . Polecam Małgośka w Kuchni