Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Dżem śliwkowy tradycyjny i z czekoladą
  • Przetwory
  • Przepis na

Dżem śliwkowy tradycyjny i z czekoladą

09.08.2018 Odsłon: 2869
5.0 (13 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa

Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na dwa rodzaje dżemu śliwkowego, tradycyjny tylko ze śliwek z cukrem i drugi z dodatkiem czekolady i kakao, tak zwaną czekośliwkę. J

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!
Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Sernik Michałek

Ciasta Sernik Michałek

Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...

  • Boże Narodzenie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 71653

do 60 min 60 min
74
Daniel-Coceancig
Daniel-Coceancig
Śniadania

Pancakes

Śniadania Pancakes

Leciutkie i puszyste pancakes, czyli amerykańska wersja naszych naleśników. I...

  • Amerykańska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Jajka

Odsłon: 29264

do 30 min 30 min
63
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Zupy

Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Zupy Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...

  • Azjatycka
  • Tajska
  • Bez laktozy
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Buliony
  • Orientalne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Mleko
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 521

do 15 min 15 min
9
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto z gruszkami

Ciasta Ciasto z gruszkami

Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 15534

do 60 min 60 min
30
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Desery Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Moje ulubione szybkie ciasto czekoladowe w nowej wersji z dodatkiem śliwek i...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 1829

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3375

do 60 min 60 min
29
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Sernik Michałek

Ciasta Sernik Michałek

Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...

  • Boże Narodzenie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 71653

do 60 min 60 min
74
Daniel-Coceancig
Daniel-Coceancig
Śniadania

Pancakes

Śniadania Pancakes

Leciutkie i puszyste pancakes, czyli amerykańska wersja naszych naleśników. I...

  • Amerykańska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Jajka

Odsłon: 29264

do 30 min 30 min
63
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Zupy

Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Zupy Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...

  • Azjatycka
  • Tajska
  • Bez laktozy
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Buliony
  • Orientalne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Mleko
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 521

do 15 min 15 min
9
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto z gruszkami

Ciasta Ciasto z gruszkami

Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 15534

do 60 min 60 min
30
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Desery Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Moje ulubione szybkie ciasto czekoladowe w nowej wersji z dodatkiem śliwek i...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 1829

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3375

do 60 min 60 min
29
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Dżem śliwkowy tradycyjny i z czekoladą
Autor:
UwagaBabciaEwa
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • z podanych proporcji wyjdzie około 2 L dżemu bez czekolady
  • 2 kg wydrylowanych śliwek (przed drylowaniem około 2,4 kg)
  • 1 kg cukru (można dodać mniej cukru)
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • wyparzone słoiki i wieczka, blender
  • z podanych proporcji wyjdzie około 900 ml dżemu z czekoladą
  • 1 kg wydrylowanych śliwek (przed drylowaniem około 1,2 kg)
  • 300 g cukru (można dodać mniej lub więcej)
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • wyparzone słoiki i wieczka, blender
Sposób przygotowania:
1

Przygotowanie dżemu śliwkowego z cukrem: Wydrylowane śliwki przekładam do garnka i rozdrabniam blenderem. Następnie dodaję cukier (cukier możemy dodawać stopniowo, teraz część, a następnie podczas smażenia dżemu kolejną porcję jeżeli uznamy, że dżem jest za mało słodki), sok z cytryny, mieszam i smażę dżem.

2

Dżem smażę na małym ogniu, tak aby delikatnie się gotował około 60 minut, od czasu do czasu mieszając. Dżem możemy smażyć dłużej, w zależności jak gęsty dżem chcemy uzyskać. Garnka nie nakrywam pokrywką.

3

Test zimnego talerzyka: Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystudzeniu, to możemy przeprowadzić test, tak zwanego zimnego talerzyka. Na dobrze schłodzony talerzyk (najlepiej w zamrażalniku), nakładamy łyżeczkę dżemu i po chwili sprawdzamy jaką ma konsystencję, jeżeli nam odpowiada, to kończymy smażenie i nakładamy dżem do słoików.

4

Nakładanie dżemu do słoików: Gorący dżem, nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.

5

Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce (kocyku, ręczniku), nakrywam drugą ściereczką (kocykiem, ręcznikiem) i pozostawiam do wystudzenia, dżemu nie pasteryzuję. Ale jeżeli jakiś słoik by nie złapał to należy go pasteryzować, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką (ręcznikiem papierowym lub specjalną wkładką silikonową), oddzielić między sobą ściereczką i zalać wodą do około 3/4 wysokości słoika i pasteryzować około 15 minut małe słoiczki, większe trochę dłużej do 30 minut. Dżem jest gotowy, można wstawić do spiżarki, życzę udanych przetworów i smacznego.

6

Przepis na drugi dżem śliwkowy z dodatkiem czekolady, tak zwana czekośliwka.

7

Wydrylowane śliwki przekładam do garnka i rozdrabniam blenderem. Następnie dodaję cukier (cukier możemy dodawać stopniowo, teraz część, a następnie po dodaniu czekolady i kakao, jeżeli uznamy że dżem jest za mało słodki), mieszam i smażę dżem. Dżem smażę około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaję czekoladę, kakao i jeszcze smażę około 5 minut, dokładnie mieszając aby nie było grudek.

8

Tak przygotowany dżem nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce (kocyku, ręczniku), nakrywam drugą ściereczką (kocykiem, ręcznikiem) i pozostawiam do wystudzenia, dżemu nie pasteryzuję.

9

Ale jeżeli jakiś słoik by nie złapał to należy go pasteryzować, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką (ręcznikiem papierowym lub specjalną wkładką silikonową), oddzielić między sobą ściereczką i zalać wodą do około 3/4 wysokości słoika i pasteryzować około 15 minut małe słoiczki, większe trochę dłużej do 30 minut.

10

Dżem śliwkowy z czekoladą jest gotowy, można wstawić do spiżarki, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam serdecznie

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki