Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie od dziś wiadomo, że domowy dżem jest najlepszy. Warto w sezonie poświęcić trochę czasu i taki przygotować. Można go potem podać do naleśników, użyć do ciast czy tak po prostu zjeść z bułką na śniadanie. Dodam, że dżem z czarnej porzeczki jest wyjątkowo pyszny i pachnący. Polecam.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3885
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414979
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2429
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3885
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414979
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2429
Składniki
Owoce oczyszczamy, myjemy i dokładnie osączamy z wody. Następnie przekładamy je do garnka.
Do porzeczek wsypujemy cukier i rozgniatamy tłuczkiem ( do ziemniaków ). Tak przygotowane owoce gotujemy na małym ogniu często mieszając do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Dżem powinien być gęsty i lśniący.
Gotowy, gorący dżem przekładamy do suchych, wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Gotowe słoiczki studzimy i przenosimy do spiżarni. Przed studzeniem można je odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem.
Smacznego życzę. Rady: Dżem gotowałam godzinę. Z przepisu wyszło mi 6 słoiczków po około 200 ml każdy.