Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć w kuchni polskiej dżemy zajmują bardzo ważne miejsce, to dżem z jarzębiny nie jest zbyt popularny. A szkoda! Gdyż jest on bogaty w wiele cennych składników odżywczych i doskonale pasuje jako dodatek do naleśników, rogalików, a nawet serów. Wypróbuj koniecznie nasz przepis na dżem z jarzębiny!
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 14
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 797
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 14
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 797
Składniki
Surowe owoce jarzębiny zawierają trujący kwas parasorbowy, dlatego nie należy jej spożywać przed poddaniem obróbce cieplnej. Podczas gotowania lub przemrożenia kwas parasorbowy zamienia się w kwas sorbowy, który jest nieszkodliwy dla ludzi.
Zanim przystąpisz do robienia dżemu z jarzębiny, zalecamy przemrożenie tych owoców przez co najmniej kilka dni. Zabieg ten sprawi, że owoce stracą swoją naturalną gorzkość. Pamiętaj, by przed włożeniem jarzębiny do zamrażalnika pobawić owoce szypułek.
Rozmroź jarzębinę i przełóż do garnka o grubym dnie. Dodaj wodę i zagotuj na średniej mocy palnika. Gotuj pod przykryciem tak długo, aż jarzębina zmięknie i zacznie delikatnie pękać.
Dodaj cukier i porządnie przemieszaj. Gotuj wszystko na niewielkiej mocy palnika. Pamiętaj, by od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką gotujący się dżem.
Gdy dżem będzie mieć taką konsystencję, jak lubisz, przełóż go do czystych i wyparzonych słoiczków. Zakręcaj od razu nakrętkami i pozostaw do wystygnięcia. Gdy słoiki będą już zimne skontroluj, czy wszystkie wieczka dobrze się zamknęły (wciągnęły).