Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pigwa jest niejadalna na surowo, ale po ugotowaniu ma słodki smak i kwiatowy aromat. Jeśli dysponujesz tymi niezwykłymi owocami, to ten dżem z pigwowca będzie idealnym wyborem. Możesz go także urozmaicić aromatycznymi przyprawami: gałką muszkatołową, kardamonem czy wanilią. Orzeźwienia dodaje sok i skórka cytrynowe, które przełamują nieco smak, dodając przyjemnej kwaskowatości. Całość jest niesamowicie prosta w przygotowaniu i doskonale pasuje do świeżego, chrupiącego pieczywa.
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 1093
Jesienna rozgrzewająca potrawa. To chili szybko się gotuje i jest przepyszne....
Odsłon: 199
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 1093
Jesienna rozgrzewająca potrawa. To chili szybko się gotuje i jest przepyszne....
Odsłon: 199
Składniki
Pigwy umyj i przekrój na pół. Zetrzyj miąższ razem ze skórką na tarce, omijając rdzeń.
Do dużego garnka o grubym dnie wlej wodę. Dodaj pigwę, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 10 minut do miękkości owoców.
Dodaj cukier, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, przez 30-50 minut, do momentu zgęstnienia i uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dżem z pigwowca powinien zmienić barwę na różową. Jeśli masa zgęstniała zbyt mocno, dolej odrobinę wody i kontynuuj gotowanie.
Dżem przenieś do czystych, wysterylizowanych słoików, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem. Mocno zakręć.
Wstaw słoiki do kąpieli wodnej we wrzątku na ok. 5 minut. Wyjmij i odstaw na blat do góry dnem.
Zapasteryzowane przetwory możesz przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez rok. Po otwarciu przechowuj w lodówce.