Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam agrest, który jest typowo polską rośliną. Kiedy byłam małą dziewczynką, pomagałam zrywać go Babci, która robiła z niego soki, dżemy oraz piekła ciasta z jego dodatkiem. Zawsze przegryzałam skórkę i wysysałam środek ;) Teraz wiem, że cały owoc ma mnóstwo wartości odżywczych, a do bezpośredniego spożycia warto wybierać odpowiednio dojrzałe owoce, które są o wiele słodsze i miększe. Agrest zawiera witaminę C, B, A oraz magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, a także błonnik. Postanowiłam zamknąć go w słoiczkach i przygotować słodko - kwaskowy dżem, który przypomni nam smak lata zimą. Dżem agrestowy jest idealny do ciast, naleśników, drożdżówek i kanapek. Dzisiejsza wersja jest prosta i błyskawiczna, więc zrobienie go będzie wręcz obowiązkowe :D
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2074
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3302
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 2431
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2074
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3302
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 2431
Składniki
Agrest obieramy z szypułek, dokładnie myjemy i rozgniatamy. Następnie zasypujemy go cukrem żelującym, wstawiamy na gaz i gotujemy 3 - 4 minuty od momentu zawrzenia. Powstałą, gorącą mieszankę przelewamy do słoiczków, dokladnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
Dżem idealnie komponuje się z naleśnikami, którym nadaje delikatnie kwaskową nutę. Życzę smacznego! :)