Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam agrest, który jest typowo polską rośliną. Kiedy byłam małą dziewczynką, pomagałam zrywać go Babci, która robiła z niego soki, dżemy oraz piekła ciasta z jego dodatkiem. Zawsze przegryzałam skórkę i wysysałam środek ;) Teraz wiem, że cały owoc ma mnóstwo wartości odżywczych, a do bezpośredniego spożycia warto wybierać odpowiednio dojrzałe owoce, które są o wiele słodsze i miększe. Agrest zawiera witaminę C, B, A oraz magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, a także błonnik. Postanowiłam zamknąć go w słoiczkach i przygotować słodko - kwaskowy dżem, który przypomni nam smak lata zimą. Dżem agrestowy jest idealny do ciast, naleśników, drożdżówek i kanapek. Dzisiejsza wersja jest prosta i błyskawiczna, więc zrobienie go będzie wręcz obowiązkowe :D
Prosta , szybka i smaczna sałatka, którą możemy podać jako dodatek do obiadu...
Odsłon: 516
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 6262
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 527
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 225
Prosta , szybka i smaczna sałatka, którą możemy podać jako dodatek do obiadu...
Odsłon: 516
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 6262
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 527
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 225
Składniki
Agrest obieramy z szypułek, dokładnie myjemy i rozgniatamy. Następnie zasypujemy go cukrem żelującym, wstawiamy na gaz i gotujemy 3 - 4 minuty od momentu zawrzenia. Powstałą, gorącą mieszankę przelewamy do słoiczków, dokladnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
Dżem idealnie komponuje się z naleśnikami, którym nadaje delikatnie kwaskową nutę. Życzę smacznego! :)