Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwszy raz w życiu zrobiłam farsz grzybowy do słoików. I muszę przyznać, że jest tak smaczny, że przyrządzę kolejną porcję, gdy tylko uda mi się zebrać wystarczająco dużo grzybów. Na farsz nadają się wszelkie leśne grzyby, czyli rozmaite borowiki, kanie, maślaki, koźlarze, ale najlepsze są same kapelusze. Trzonki lepiej jest przeznaczyć do suszenia, a później do zmielenia i przyprawiania rozmaitych dań. Bo trzonki w farszu mogą okazać się zbyt twarde i łykowate, a tego nie chcemy! Farsz grzybowy ma być smaczny, aromatyczny i delikatny, czyli po prostu doskonały.
Smażone udka z kurczaka podane z frytkami. Podany przepis jest na 1 porcję.
Odsłon: 57
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 232
Smaczne, kruche ciasteczka, ozdobione kolorowymi landrynkowymi witrażami.
Odsłon: 73
Prosta sałatka z rewelacyjnym sosem. Pyszny dodatek do drugiego dania, może t...
Odsłon: 60
Smażone udka z kurczaka podane z frytkami. Podany przepis jest na 1 porcję.
Odsłon: 57
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 232
Smaczne, kruche ciasteczka, ozdobione kolorowymi landrynkowymi witrażami.
Odsłon: 73
Prosta sałatka z rewelacyjnym sosem. Pyszny dodatek do drugiego dania, może t...
Odsłon: 60
Składniki
Na początek oczyść grzyby z leśnych paprochów, a następnie oddziel kapelusze od trzonków. Trzonki przeznacz do suszenia. Kapelusze pokrój w duże kawałki i umyj w wodzie, jeśli są zapiaszczone, a następnie wrzuć do dużego garnka z wrzątkiem i gotuj przez około 10 minut. Jeśli grzybów jest dużo, to trzeba gotować partiami, wyławiać łyżką cedzakową na durszlak i wrzucać do wrzątku kolejne grzyby. Zważ grzybki dopiero po odcedzeniu i wtedy dobierz proporcje pozostałych składników.
Obraną cebulę posiekaj w drobną kostkę. Obraną marchewkę przepuść przez maszynkę do mielenia (można użyć innego sposobu, np. tarki, ale maszynka daje najlepszą strukturę). Przez tę samą maszynkę, ale do osobnej miski przepuść ugotowane i odcedzone grzyby.
W dużym garnku rozgrzej olej, a następnie wrzuć cebulę i podsmażaj do miękkości.
Dorzuć marchewkę i duś przez kilka minut, po czym dodaj zmielone grzyby.
Wymieszaj wszystko i gotuj przez minimum godzinę, mieszając co jakieś 10 minut. Pamiętaj o mieszaniu od dna drewnianą łyżką, bo farsz łatwo się przypala! Ja sobie ustawiłam minutnik, aby mi przypominał o mieszaniu. Nie chciałabym przypalić tak cennego surowca!
Pod koniec gotowania dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mielony pieprz, a następnie sól do smaku.
Gotuj jeszcze przez 10 minut, żeby smaki się połączyły.
Na koniec dodaj ocet i wymieszaj dokładnie.
Rozłóż farsz grzybowy do słoików (moje były rozmaite, od 250 do 500 ml), a następnie pasteryzuj dwukrotnie, najlepiej w kąpieli wodnej. Jeśli do pasteryzacji użyjesz szybkowaru, wystarczy pasteryzować jeden raz. Dopasuj czas pasteryzacji do rozmiaru słoików. O pasteryzacji pisałam już wielokrotnie, więc w razie wątpliwości zajrzyj do poprzednich wpisów (linki na blogu).
Taki farsz idealnie nadaje się do rozmaitych zastosowań. Na przykład jako pasta do smarowania, czyli na chleb, grzanki, zapiekanki i naleśniki. Albo jako proste nadzienie do pierogów, kartaczy oraz różnych tart i placków. A także jako składnik farszu do gołąbków lub innych warzyw (papryka, cukinia, bakłażan, kalarepka itp.). Można go dodać do risotta, do makaronu, do sosu pieczeniowego albo do zupy lub gulaszu. I w ogóle można znaleźć tysiąc zastosowań dla aromatycznego farszu. A że mamy teraz pełnię grzybowego sezonu, to wypróbuj koniecznie ten świetny przepis!
Na zdjęciu pokazuję pieczywo posmarowane farszem grzybowym i obłożone serem. Całość można zapiec w piekarniku, opiekaczu albo airfryerze, aby już po chwili zajadać z rozkoszą. Ale farsz grzybowy ma dużo więcej zastosowań, więc zrób go koniecznie, testuj i sprawdzaj. Smacznego!