Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frużelina truskawkowa to jest coś, co czasem kupuję, gdy jest mi potrzebna do jakiegoś deseru. Kupuję bardzo rzadko, a ponieważ wolę jednak domowe przetwory, to w tym roku postanowiłam przygotować ją we własnym zakresie. Jaka to będzie przyjemność otworzyć słoik w środku zimy i przypomnieć sobie smak i zapach lata zaklęty w ogrodowych truskawkach pełnych słońca i naturalnej słodyczy! I jest jeszcze jedna nowość - nie wyrzucaj szypułek! Wszelkie szczegóły związane z ta akcją znajdziesz na blogu.
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 161
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 161
Składniki
Umyte i obrane truskawki przekrój na połówki lub ćwiartki, a następnie włóż je do szerokiego i głębokiego rondla.
Posyp cukrem i zostaw na 2-3 godziny lub na całą noc. Przez ten czas truskawki puszczą sok. Nie zapomnij przykryć rondla, żeby do owoców nie dostały się muszki.
Włącz piekarnik i ustaw go na temperaturę 110 stopni Celsjusza. Wyparz słoiki i nakrętki.
Truskawki wraz z sokiem doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3-4 minuty. Rozprowadź skrobię w osobnym garnuszku w zimnej wodzie, a następnie wlej ją do gotujących się truskawek, intensywnie mieszając.
Mieszaj do momentu, aż frużelina truskawkowa zgęstnieje i po około 2 minutach gotowania wyłącz palnik.
Gorącą frużelinę przełóż do słoików i zakręcaj dokładnie. Jeszcze gorące słoiki wstaw do nagrzanego piekarnika i pasteryzuj około 20 minut. Zaraz po pasteryzacji frużelina w słoikach będzie dość rzadka, ale powinna zgęstnieć po wystygnięciu.
Sprawdź, czy po wystudzeniu wieczka słoików są wklęsłe. Prawdopodobnie tak, a to oznacza, że słoiki się zamknęły i możesz wynieść je do spiżarni. Nie zapomnij o etykietach! Gdyby któryś słoik jednak się nie zamknął, wstaw go do lodówki i postaraj się zużyć zawartość w ciągu tygodnia.
A szypułki po wysuszeniu wsyp do słoika i sprawdź na moim blogu, co można z nimi zrobić.