Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oprócz mojego najbardziej podstawowego musu z kawałkami jabłek do szarlotki i innych placków przygotowuję też gładki mus jabłkowy. Jest gładki, bo miksuję go po rozprażeniu owoców. I zawsze robię go przynajmniej na 2 sposoby, lecz wariantów i odmian musu jest znacznie więcej. Dziś jednak przedstawiam dwa sprawdzone sposoby na jabłkowy przecier, a o wariantach wspomnę przy okazji. Mus można przygotować z dowolnych jabłek, lecz niezaprzeczalnie królową przetworów jest stara, dobra antonówka. Na drugim miejscu postawiłabym wszelkie renety, soczyste i aromatyczne. To są dawne odmiany jabłek, teraz już coraz trudniej dostępne. Nie kupisz ich w markecie, więc po antonówkę i renetę trzeba się wybrać na targ, ryneczek albo do starego sadu. Ale warto się postarać, bo z tych odmian powstają najlepsze przetwory.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1782
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 414
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21904
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1782
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 414
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21904
Składniki
Kawałki jabłek włóż do dużego garnka, wlej szklankę wody i podgrzewaj bez mieszania tak długo, aż owoce staną się zupełnie miękkie, a ich poziom w garnku zmniejszy się do około połowy. Nie przykrywaj garnka.
Jeśli chcesz, możesz na etapie prażenia jabłek dodać laski cynamonu i odrobinę soli. Ja czasem dodaję, a czasem nie, ale mus zawsze wychodzi pyszny.
Rozprażone jabłka zmiksuj na gładko blenderem-żyrafą albo w jakiś inny sposób. Przed miksowaniem nie zapomnij wyjąć kawałków cynamonu!
Część zmiksowanych jabłek przełóż do wyparzonych słoików i zakręcaj. To jest pierwszy wariant musu – bez cukru, więc lekko kwaskowy, ale bardzo aromatyczny. Taki właśnie gładki mus jabłkowy lubię najbardziej.
W garnku powinno zostać około 3 litrów zmiksowanych jabłek. Dodaj do nich 1,5 szklanki cukru, wymieszaj dokładnie i jeszcze chwilę podgrzewaj, żeby cukier się rozpuścił. Na koniec przełóż do wyparzonych słoików i zakręcaj. To jest drugi sposób na smaczny mus jabłkowy.
Wszystkie słoiki z musem (przygotowanym na dwa sposoby, czyli z cukrem i bez niego) pasteryzuj w kąpieli wodnej przez 20-40 minut. Moje słoiki mają około 350-400 ml pojemności, więc dałam im się ogrzewać przez pół godziny od momentu zagotowania wody w kotle.
Po pasteryzacji możesz przechowywać słoiki w temperaturze pokojowej, nie potrzebujesz zimnej spiżarni. W kuchennej szafce czy pawlaczu bezpiecznie przetrwają nawet kilka lat.