Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grillowaną ziołową paprykę w oliwie możesz wykorzystać na wiele sposobów. Ułóż ją w burgerach i na kanapkach, dodaj do sałatek lub nabij na wykałaczki i zaserwuj z ulubionymi dodatkami w formie koreczków. Aby przygotować paprykę, możesz wrzucić ją na grill lub do piekarnika. Jeśli chcesz szybko zjeść przystawkę, możesz pominąć etap pasteryzacji. Marynata olejowa zapewni papryce świeżość przez kilka tygodniu, o ile słoiki będą przechowywane w lodówce.
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 786
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6189
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 786
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6189
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Składniki
Jeśli pieczesz paprykę w piekarniku, ułóż całe warzywa na czarnej blasze do piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Ustaw blachę w górnej, jednej trzeciej części pieca i piecz w 200°C (ok. 15-20 minut), aż papryka zrobi się czarna. W trakcie pieczenia przewróć ją na drugą stronę. Jeśli pieczesz paprykę na klasycznym lub elektrycznym grillu, postępuj podobnie. Ważne jest, aby piec paprykę do momentu zwęglenia skórki.
Następnie przełóż warzywa do garnka, przykryj pokrywką i zostaw na 10 minut. Po tym czasie zdejmij skórkę, rozetnij papryki, wyjmij gniazda nasienne i białe błonki, a następnie pokrój w paski.
Wymieszaj obrany i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, z papryką w proszku, solą i miodem, a następnie połącz z olejem i octem. Wkładaj paski papryki do czystych słoików, wsyp kilka ziaren pieprzu i zalej zalewą. Zalewa powinna zakryć poziom papryk, by zachować ich świeżość.
Tak przygotowane papryki będą świeże przez kilka tygodni, gdy będą przechowywane w lodówce. Papryki, które mają przetrwać zimę, warto dodatkowo zapasteryzować. Wystarczy 5 minut od momentu zagotowania wody.