Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli uwielbiasz grzyby, z pewnością żałujesz, że nie możesz cieszyć się jedzeniem świeżych okazów przez cały rok. Niestety, ich smak staje się nieco uboższy po wysuszeniu, a w zalewie octowej – zmienia się całkowicie. Czy wiesz, że można też utrwalić grzyby w solance? Tak zakonserwowane na zimę nie stracą jędrności, a ich smak będzie bardzo zbliżony do pierwotnego.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8063
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1162
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9834
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4527
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 534
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8063
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1162
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9834
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4527
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 534
Składniki
Przebierz grzyby. Wyrzuć robaczywe. Pozostałe dokładnie oczyść z ziemi, trawy i piasku – opłucz, a zanieczyszczania, których nie usunęła woda, zeskrob delikatnie nożykiem. Jeśli wśród twoich zbiorów są maślaki, obierz je ze skórki. Oczyszczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki (chyba, że są małe).
Zalej grzyby wodą i obgotuj przez 10 minut (od chwili, gdy woda zacznie wrzeć). Odcedź i przełóż do wyparzonych słoików – do . Wcześniej upewnij się, czy słoiki nie są wyszczerbione albo nie mają powyginanych wieczek.
W rondelku zagotuj wodę w ilości odpowiedniej do wagi grzybów. Wsyp do niej sól i poczekaj, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą. Zalej grzyby w słoikach gorącą solanką (do pełna). Zakręć i odstaw do góry dnem (na zakrętkach).
Gdy zalewa w słoikach wystygnie, wstaw je do garnka wyłożonego ściereczką lub gumową wkładką. Słoiki nie mogą stykać się ze sobą. Zalej je wodą o temperaturze pokojowej do 2/3 wysokości. Zagotuj. Gotuj przez 30 minut. Pozostaw do powolnego wystudzenia (pod przykryciem, np. z koca).
Tak przygotowane grzyby w solance przechowuj w chłodnym, ocienionym miejscu. Po otwarciu słoika, tuż przed spożyciem, opłucz je z solanki.