Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie pochodzi z Ameryki północnej i jadali je również po dziś dzień indianie Mojave, Kiowa, Apache i Navajo... Danie to fasolka z zielonym amaranthusem i chilli . Skład dania w moim przypadku zamiast fasoli ziaren , użyłem strąków fasoli . Pozatym, oprócz papryczek chilli, ziela Huacatay (Aksamitka drobna) dodałem dla smaku tarty imbir i cebulkę podsmażoną. Ps. Zielony amarthus to głównie rodzaje - Amaranthus Palmery, Amaranthus Virdis, Amaranthus Spinosus - które często tworzą też hybrydy mieszańcowe. Ciekawostką jest , że w dawnych czasach Amarnthus nie stanowił chwastu notorycznego wypierającego inne uprawy bo po prostu był zjadany zarówno liście jak i nasiona. Dziś w wielu krajach (w tym USA) stanowi uporczywy chwast upraw bawełny, kukurydzy, soi itp.. Uporczywy bo jest odporny na działanie wielu herbicydów w tym glikofosfatów. Poza tym udowodniono , że tornada przenoszą jego nasiona na odległość nawet 46 kilometrów ! .. Poza tym jego nasiona mogą nawet w kompoście przetrwać nawet 5 lat ! Dziś Amaranthus jako warzywo powoli znów wraca do łask , szczególnie w dobie kryzysów żywnościowych. Ps. 2 - Zielony Amaranthus ma zastosowanie w medycynie Ayuverdyjskiej i chińśkiej , stanowi między innymi środek przeciwzapalny a także oczyszcza krew dotyczy to szczególnie Amaranthus Virtis ale nie tylko.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1823
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 46
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1823
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 46
Składniki
Fasolkę szparagową należy pozbawić końcówek twardych, przekroić na pół długie strąki i zagotować w wodzie.
W międzyczasie , posiekane ziele amaranthusa podsmażamy i dusimy (tak jak szpinak) razem z krojoną młodą cebulką, czosnkiem i tartym imbirem. Gdy już będą wydawać przyjemny zapach, dodajemy fasolkę wraz z wodą i gotujemy jeszcze przez chwilę doprawiając opcjonalnie solą i zielem Hacatay (Aksamitki drobnolistnej) .. Danie następnie przekładamy na talerz i podajemy ciepłe lub przekadamy do słoików na zimę . Pasteryzując słoiki przez około 20 minut w gorącej wodzie.