Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proporcje na słój 4-litrowy. Gdy kilka lat temu pokazywałam moje jabłka kiszone na kilka sposobów, wiele osób postanowiło skomentować ten wpis. W komentarzach na blogu i na Facebooku z nostalgią pisano o jabłkach, które babcie układały w beczkach z poszatkowaną do kiszenia kapustą. I te jabłka kiszone w beczkach wszyscy wspominają jako rarytas, niezapomniany smak dzieciństwa. Wielki skarb znaleziony w kiszonej kapuście. Więc z początkiem roku postanowiłam przygotować własną kapustę kiszoną z jabłkami.
Żeberka w kapuście kiszonej to niemal tradycyjne już danie serwowane przy wię...
Odsłon: 10127
Karkówka wieprzowa i kiszona kapusta to idealny duet na bogaty, pożywny obiad...
Odsłon: 43080
Cały obiad z warzywami bez tłuszczu z patelni, mięso jest soczyste i rozpływa...
Odsłon: 2249
Taki krupniczek każdy z przyjemnością zje zimową porą. Wspaniale smakuje oraz...
Odsłon: 1771
Jarmuż to wciąż u nas niedoceniane warzywo, choć należy do warzyw uprawianych...
Odsłon: 202
Niedzielny obiad:tradycyjny kotlet schabowy w chrupiącej panierce z panko pod...
Odsłon: 208
Cały obiad z warzywami bez tłuszczu z patelni, mięso jest soczyste i rozpływa...
Odsłon: 2249
Taki krupniczek każdy z przyjemnością zje zimową porą. Wspaniale smakuje oraz...
Odsłon: 1771
Jarmuż to wciąż u nas niedoceniane warzywo, choć należy do warzyw uprawianych...
Odsłon: 202
Niedzielny obiad:tradycyjny kotlet schabowy w chrupiącej panierce z panko pod...
Odsłon: 208
Składniki
Białą kapustę opłucz pod bieżącą wodą, usuń zewnętrzne, uszkodzone liście oraz głąb i poszatkuj cienko. J. używa szatkownicy, ale może być jakaś maszynka do szatkowania albo ostry nóż, duża deska i cierpliwość.
Jabłka, raczej niezbyt duże, umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. W sumie powinno być ich około 1,5 kg, ale podczas napełniania słoja okazało się, że nie wszystkie się zmieściły. Więc może wystarczy 1300 – 1400 g, zresztą zawsze można zjeść pozostałe jabłuszka.
W dużej misce wymieszałam kapustę z solą. 70 - 75 g soli na 2,5 kg kapusty wydaje się dużo, ale trzeba pamiętać, że nie soliłam jabłek, które układałam pomiędzy kapustą, więc w sumie w słoju powinno być około 2-procentowe zasolenie.
Kapustę wymieszaj z solą i przez kilka minut wygniataj dłonią, aż zacznie puszczać sok. Przykryj miskę ściereczką i zostaw na kilka godzin do zmorzenia (zmiękczenia).
W słoju układaj na przemian: warstwę kapusty, warstwę jabłek, warstwę kapusty itd.
Kolejna warstwa jabłek.
Wierzchnią warstwę powinna stanowić kapusta. Podczas układania ubijaj warstwy porządnie, aby kapusta puściła dużo soku. Musi on przykrywać wierzch kiszonki.
Zakręć słoik i postaw na tacy, bo prawdopodobnie następnego dnia nadmiar płynu zacznie wyciekać spod nakrętki. Podczas burzliwej fermentacji codziennie otwórz słoik, ubij kapustę i zakręć ponownie. Po 3-4 dniach już nie będzie trzeba otwierać słoika, bo fermentacja się uspokoi.
Jabłka kiszone w kapuście zostaw na 7-10 dni w temperaturze pokojowej, a następnie przenieś w chłodne miejsce.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Pasta bulionowa z grzybami DIY
Przetwory
Kiszona kapusta z marchwią i kminkiem.
Przetwory
Czerwona kapusta kiszona z jabłkami
Przetwory
Smalec z piekarnika
Pasta bulionowa z grzybami DIY
Domowa pasta bulionowa z grzybami powstała na początku stycznia jako wariant...
Odsłon: 80
Kiszona kapusta z marchwią i kminkiem.
Kiszona, domowa kapusta z marchwią i kminkiem. Idealna jako dodatek na surówk...
Odsłon: 610