Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proporcje na słój 4-litrowy. Gdy kilka lat temu pokazywałam moje jabłka kiszone na kilka sposobów, wiele osób postanowiło skomentować ten wpis. W komentarzach na blogu i na Facebooku z nostalgią pisano o jabłkach, które babcie układały w beczkach z poszatkowaną do kiszenia kapustą. I te jabłka kiszone w beczkach wszyscy wspominają jako rarytas, niezapomniany smak dzieciństwa. Wielki skarb znaleziony w kiszonej kapuście. Więc z początkiem roku postanowiłam przygotować własną kapustę kiszoną z jabłkami.
Słoik o pojemności 4 litrów.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 26
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 26
Składniki
Białą kapustę opłucz pod bieżącą wodą, usuń zewnętrzne, uszkodzone liście oraz głąb i poszatkuj cienko. J. używa szatkownicy, ale może być jakaś maszynka do szatkowania albo ostry nóż, duża deska i cierpliwość.
Jabłka, raczej niezbyt duże, umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. W sumie powinno być ich około 1,5 kg, ale podczas napełniania słoja okazało się, że nie wszystkie się zmieściły. Więc może wystarczy 1300 – 1400 g, zresztą zawsze można zjeść pozostałe jabłuszka.
W dużej misce wymieszałam kapustę z solą. 70 - 75 g soli na 2,5 kg kapusty wydaje się dużo, ale trzeba pamiętać, że nie soliłam jabłek, które układałam pomiędzy kapustą, więc w sumie w słoju powinno być około 2-procentowe zasolenie.
Kapustę wymieszaj z solą i przez kilka minut wygniataj dłonią, aż zacznie puszczać sok. Przykryj miskę ściereczką i zostaw na kilka godzin do zmorzenia (zmiękczenia).
W słoju układaj na przemian: warstwę kapusty, warstwę jabłek, warstwę kapusty itd.
Kolejna warstwa jabłek.
Wierzchnią warstwę powinna stanowić kapusta. Podczas układania ubijaj warstwy porządnie, aby kapusta puściła dużo soku. Musi on przykrywać wierzch kiszonki.
Zakręć słoik i postaw na tacy, bo prawdopodobnie następnego dnia nadmiar płynu zacznie wyciekać spod nakrętki. Podczas burzliwej fermentacji codziennie otwórz słoik, ubij kapustę i zakręć ponownie. Po 3-4 dniach już nie będzie trzeba otwierać słoika, bo fermentacja się uspokoi.
Jabłka kiszone w kapuście zostaw na 7-10 dni w temperaturze pokojowej, a następnie przenieś w chłodne miejsce.