Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Jak pasteryzować ogórki kiszone?
  • Przetwory
  • Przepis na

Jak pasteryzować ogórki kiszone?

25.08.2022 Odsłon: 2351
5.0 (10 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

To jest bardziej porada, niż przepis, ale w nowej odsłonie portalu znikł przycisk o nazwie "dodaj poradę" albo ja jestem niezbyt gramotna i nie umiem go znaleźć. No więc niech będzie przepis, do wykonania którego trzeba mieć świeżo ukiszone ogórki. Ten wpis zamieszczam dlatego, że wiele osób nie ma dobrych warunków do długotrwałego przechowywania kiszonek i wtedy pojawia się pytanie – jak pasteryzować ogórki kiszone? I czy w ogóle można to zrobić? Odpowiedź brzmi – tak, można, zresztą słoiki z ogórkami kiszonymi, które stoją na półkach sklepowych, a nie w lodówce, są właśnie pasteryzowane. Nie wiem, jak producenci robią to na dużą skalę, ale wiem, jak można to zrobić w domu. Wprawdzie pasteryzacja sprawi, że to już nie będzie żywa kiszonka, takie ogórki to już nie jest żywność probiotyczna. No ale trudno, coś za coś. Bo pasteryzacja zabije bakterie, ale pozwoli zachować doskonały smak kiszonki na znacznie dłuższy czas nawet w ciepłej kuchennej szafce w bloku. Jeśli więc nie masz chłodnej piwnicy albo spiżarni, wybierz tę metodę. Będziesz w zimie jeść smaczne ogórki kiszone, a bakterie uzupełnisz sobie jakoś inaczej. Ja do tego celu bardzo polecam kapustę kiszoną na bieżąco przez całą zimę.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 446

do 60 min 60 min
3
bryssska
bryssska
Sałatki

Śledź po japońsku

Sałatki Śledź po japońsku

Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Azjatycka
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka

Odsłon: 16659

do 30 min 30 min
51
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jesienne bułeczki

Ciasta Jesienne bułeczki

Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Bułki

Odsłon: 322

do 30 min 30 min
1
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 2573

do 30 min 30 min
10
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Kajzerka na śniadanie

Śniadania Kajzerka na śniadanie

Polecam. Łatwo zrobić, dobre jedzenie.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Bułki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4144

do 15 min 15 min
22

Przepis dnia

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 41947

do 60 min 60 min
54
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 446

do 60 min 60 min
3
bryssska
bryssska
Sałatki

Śledź po japońsku

Sałatki Śledź po japońsku

Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Azjatycka
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka

Odsłon: 16659

do 30 min 30 min
51
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jesienne bułeczki

Ciasta Jesienne bułeczki

Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Bułki

Odsłon: 322

do 30 min 30 min
1
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 2573

do 30 min 30 min
10
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Kajzerka na śniadanie

Śniadania Kajzerka na śniadanie

Polecam. Łatwo zrobić, dobre jedzenie.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Bułki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4144

do 15 min 15 min
22

Przepis dnia

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 41947

do 60 min 60 min
54
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Jak pasteryzować ogórki kiszone?
Autor:
hajduczek-naturalnie
do 30 min
5-6 osób

Składniki

  • świeżo ukiszone ogórki - dowolna ilość i w dowolnym naczyniu
Sposób przygotowania:
1

Słoiki z ogórkami zalanymi wrzątkiem lekko zakręć, a unosząca się para przy okazji je wyparzy. Tymczasem kiszoną zalewę doprowadź do wrzenia. Nie musisz długo jej gotować, ma tylko zabulgotać w garnku.

2

W tym momencie wylej ze słoików gorącą wodę (ja pomagałam sobie, przykrywając luźno nakrętką). I zaraz wlej do nich wrzącą kiszoną zalewę, a następnie od razu zakręcaj słoiki.

3

Jeśli po wypełnieniu słoików zostanie Ci w garnku nadmiar gorącej zalewy, to wlej ją do osobnego słoika, ona też się zawekuje. Zostaw do wystudzenia, możesz na czas stygnięcia przykryć słoiki kocem lub grubym ręcznikiem.

4

I to już wszystko. Wiesz teraz, jak łatwo i skutecznie pasteryzować ogórki kiszone oraz wiele różnych innych kiszonek. To jest świetny sposób na ich przechowywanie w ciepłym miejscu, który rekomenduję wykorzystać w trudnych warunkach przechowalniczych. Smacznego!

5

Pasteryzując słoiki z kiszonymi ogórkami ryzykujesz, że Twoje smaczne ogóreczki się ugotują. Mogą stać się miękkie, a przecież chcesz mieć w słojach pyszne kiszone lub nawet małosolne ogórki, a nie produkt nadający się jedynie na zupę ogórkową. Więc pasteryzacja w kotle jest bardzo ryzykowna. Ale ja wypróbowałam inny sposób, moim zdaniem o wiele lepszy i nie tak ryzykowny. A jednak – równie skuteczny, bo ogórki zapasteryzowane tym sposobem nie kisną bardziej, zachowują więc optymalny smak.

6

Dziś opisuję prosty sposób ich pasteryzacji, żeby w ciepłym mieszkaniu nie zepsuły się w czasie przechowywania. To jest pasteryzacja bez gotowania w kotle czy pasteryzatorze. Bezpieczna dla smaku i konsystencji ogórków, a przy tym bardzo skuteczna. Możesz tym sposobem pasteryzować ogórki ukiszone w słoikach albo w kamiennym garnku lub innym dużym naczyniu. Mnie się pasteryzacja przytrafiła, gdy miałam duży garnek kamionkowy pełen pysznych ogórków, a my właśnie wtedy testowaliśmy ogórki kiszone w soku własnym, czyli “ogórki kiszone w ogórkach”. Te w garnku były jeszcze raczej małosolne, ale już na granicy ukiszonych.

7

I nie chciałam, aby zakisiły się jeszcze bardziej, bo w słoiku już kwasiła się kolejna partia. Nie dalibyśmy rady we dwoje zjeść takiej ilości, więc przystąpiłam do działania.

8

Jeśli masz ogórki ukiszone w słoikach, to sprawa jest bardzo prosta. Wystarczy z każdego słoika zlać kwaśną zalewę do garnka i postępować tak, jak opisuję w dalszej części artykułu. Jeśli ogórki masz w większym naczyniu, to najpierw musisz poukładać je w słoikach wraz z przyprawami, rozdzielając sprawiedliwie. Ja tak właśnie zrobiłam, bo miałam ogórki kiszone w dużym kamiennym garnku. A zalewę wlej do garnka (ale nie kamionkowego, tylko zwyczajnego, bo będziesz ją gotować).

9

Ogórki i przyprawy w słoikach zalej wrzącą wodą z czajnika, a tymczasem w garnku zagotuj zalewę od kiszenia ogórków, tę, która została wcześniej zlana ze słoików lub kamiennego garnka.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki