Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawniej kapustę kiszono w beczkach, obecnie wygodniejszym sposobem jest kiszenie kapusty w słoikach. Wykonana samodzielnie będzie zdecydowanie smaczniejsza od sklepowych odpowiedników. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Stanowi cenne źródło witamin i minerałów.
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2024
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 13016
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 269
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2024
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 13016
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 269
Składniki
Słoiki z zakrętkami dokładnie umyj i wytrzyj do sucha.
Kapustę drobno poszatkuj.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Warzywa przełóż do miski. Dodaj sól. Składniki wymieszaj. Miskę z kapustą odstaw na około 24 godziny.
Po tym czasie do kapusty dodaj kminek. Składniki ponownie wymieszaj.
Kapustę razem z sokiem ponakładaj do słoików. Ugnieć ją przy użyciu drewnianej łyżki, następnie słoiki zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na około tydzień.
Po tygodniu odkręć słoiki - uwolnij nagromadzone powietrze i spróbuj jej smaku. Jeśli wyjdzie zbyt mało kwaśna, można ją potrzymać jeszcze przez kilka kolejnych dni w cieple do momentu, kiedy nabierze odpowiedniej kwasowości.
Kiszoną kapustę przechowuj w lodówce lub spiżarni.