Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawniej kapustę kiszono w beczkach, obecnie wygodniejszym sposobem jest kiszenie kapusty w słoikach. Wykonana samodzielnie będzie zdecydowanie smaczniejsza od sklepowych odpowiedników. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Stanowi cenne źródło witamin i minerałów.
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1617
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 157
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych słodyczy? Koniecznie sprawdź nasz przepi...
Odsłon: 21301
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1617
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 157
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych słodyczy? Koniecznie sprawdź nasz przepi...
Odsłon: 21301
Składniki
Słoiki z zakrętkami dokładnie umyj i wytrzyj do sucha.
Kapustę drobno poszatkuj.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Warzywa przełóż do miski. Dodaj sól. Składniki wymieszaj. Miskę z kapustą odstaw na około 24 godziny.
Po tym czasie do kapusty dodaj kminek. Składniki ponownie wymieszaj.
Kapustę razem z sokiem ponakładaj do słoików. Ugnieć ją przy użyciu drewnianej łyżki, następnie słoiki zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na około tydzień.
Po tygodniu odkręć słoiki - uwolnij nagromadzone powietrze i spróbuj jej smaku. Jeśli wyjdzie zbyt mało kwaśna, można ją potrzymać jeszcze przez kilka kolejnych dni w cieple do momentu, kiedy nabierze odpowiedniej kwasowości.
Kiszoną kapustę przechowuj w lodówce lub spiżarni.