Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, zdrowa, zawierająca dużo witamin kiszona kapusta, ukiszona z marchwią i żurawiną.
gliniany garnek 5 litrowy, szatkownica, tarka
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 213
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34101
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 509
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 3120
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 213
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34101
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 509
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 3120
Składniki
Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na wiórka, solimy dodajemy żurawinę, kminek, dobrze mieszamy i ugniatamy.
Odstawiamy na 1-2 godziny i po tym czasie znowu dobrze mieszamy i ugniatamy i wkładamy do wyparzonego gliniaka (garnek kamienny), układamy ścisło, trzeba także dobrze ugnieść. Przykrywamy talerzykiem i przyciskamy słoikiem litrowym z wodą. w drugim lub trzecim dniu następuje wzmożona fermentacja, musimy 2 - 3 razy dziennie robić dziury wyparzonym kawałkiem kija od szczotki w celu pozbycia się gazów powstałych podczas fermentowania kapusty. Codziennie ugniatamy i po 5- 7 dniach jest dobra do jedzenia.
Gotową ukiszoną kapustę możemy włożyć do wcześniej wyparzonych słoików i przechowywać w lodówce. Musimy zawsze pamiętać żeby kapusta była całkowicie zanurzona w jej soku. Smacznego!!!