Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszona kapusta

Kiszona kapusta

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 93

Dodano:

Odsłon: 392

Najsmaczniejsza własnej produkcji :)

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Szatkujemy kapustę białą ( w zależności jaka ilość nas
    interesuje)
    2. Marchewkę ścieramy na tarce z grubymi oczkami

  2. Poszatkowaną kapustę wkładamy do naczynia, w którym będziemy kisić. Może to być wiaderko plastikowe, słoik ale najlepiej kamienny garnek.

    Wkładamy warstwę kapusty białej na to warstwę marchewki
    posypujemy solę (należy uważać żeby nie za dużo bo kapusta będzie słona)

    Mocno uciskamy ręka lub tłuczkiem.

    I dalej następna warstwa kapusty i marchewki, sól i tak do zapełnienia całego naczynia.

    Cały czas mocno uciskając.

    Naczynie napełniamy tak do wysokości ok. 80% bo podczas kwaszenia wydziela się sok który podniesie gazy do góry i może podnieść wieczko.

    Kapusta kiszona w wiaderku lub glinianym garnku dobrze jest przycisnąć kamieniem, żeby nie podniosło wieka.

    Naczynie z zawartością odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 dni.

    Po czterech dniach otwieramy wieko i odgazowujemy kapustę.
    TZN. w kapuście przebijamy otwory wkładając nóż, jakiś szpikulec lub łyżkę, który pozwoli odprowadzić nadmiar gazów.

    Ponownie ubijamy, zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
    Po dwóch tygodniach kapusta jest już gotowa do spożycia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 26 listopada Pyszna i zdrowa! I masz rację - domowa najlepsza :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń