Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22629
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14954
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4730
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44767
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 688
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22629
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14954
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4730
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44767
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 688
Składniki
1. Szatkujemy kapustę białą ( w zależności jaka ilość nas interesuje) 2. Marchewkę ścieramy na tarce z grubymi oczkami
Poszatkowaną kapustę wkładamy do naczynia, w którym będziemy kisić. Może to być wiaderko plastikowe, słoik ale najlepiej kamienny garnek. Wkładamy warstwę kapusty białej na to warstwę marchewki posypujemy solę (należy uważać żeby nie za dużo bo kapusta będzie słona) Mocno uciskamy ręka lub tłuczkiem. I dalej następna warstwa kapusty i marchewki, sól i tak do zapełnienia całego naczynia. Cały czas mocno uciskając. Naczynie napełniamy tak do wysokości ok. 80% bo podczas kwaszenia wydziela się sok który podniesie gazy do góry i może podnieść wieczko. Kapusta kiszona w wiaderku lub glinianym garnku dobrze jest przycisnąć kamieniem, żeby nie podniosło wieka. Naczynie z zawartością odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 dni. Po czterech dniach otwieramy wieko i odgazowujemy kapustę. TZN. w kapuście przebijamy otwory wkładając nóż, jakiś szpikulec lub łyżkę, który pozwoli odprowadzić nadmiar gazów. Ponownie ubijamy, zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Po dwóch tygodniach kapusta jest już gotowa do spożycia.