Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1308
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1764
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 206
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 553
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1308
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1764
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 206
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 553
Składniki
1. Szatkujemy kapustę białą ( w zależności jaka ilość nas interesuje) 2. Marchewkę ścieramy na tarce z grubymi oczkami
Poszatkowaną kapustę wkładamy do naczynia, w którym będziemy kisić. Może to być wiaderko plastikowe, słoik ale najlepiej kamienny garnek. Wkładamy warstwę kapusty białej na to warstwę marchewki posypujemy solę (należy uważać żeby nie za dużo bo kapusta będzie słona) Mocno uciskamy ręka lub tłuczkiem. I dalej następna warstwa kapusty i marchewki, sól i tak do zapełnienia całego naczynia. Cały czas mocno uciskając. Naczynie napełniamy tak do wysokości ok. 80% bo podczas kwaszenia wydziela się sok który podniesie gazy do góry i może podnieść wieczko. Kapusta kiszona w wiaderku lub glinianym garnku dobrze jest przycisnąć kamieniem, żeby nie podniosło wieka. Naczynie z zawartością odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 dni. Po czterech dniach otwieramy wieko i odgazowujemy kapustę. TZN. w kapuście przebijamy otwory wkładając nóż, jakiś szpikulec lub łyżkę, który pozwoli odprowadzić nadmiar gazów. Ponownie ubijamy, zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Po dwóch tygodniach kapusta jest już gotowa do spożycia.