Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone grzyby to przysmak będący znakomitą alternatywą dla grzybów marynowanych. W szczególności zachwycą każdego, kto nie lubi smaku octu. Do kiszenia nadają się np. borowiki, kurki, gąski, opieńki, rydze. Wyjątkowo smaczne są kiszone maślaki. Tak przetworzone grzyby zachowują wszystkie swoje wartości. Można przygotować z nich wiele grzybowych dań. Stanowią oryginalny dodatek do sałatek czy kanapek.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2600
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20093
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 557
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 699
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7124
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2600
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20093
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 557
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 699
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7124
Składniki
Wyczyść grzyby i opłucz szybko pod bieżącą wodą (tak, by nie namokły). Krótko (przez około 5 minut) obgotuj grzyby w lekko osolonej wodzie. Odsącz z wody, osusz i ostudź. Oddziel kapelusze od trzonków – kisi się je oddzielnie (przepis dotyczy samych kapeluszy).
Obierz cebule i pokrój w półplasterki.
Wyparz duży słoik. Na dnie ułóż warstwę cebuli, a następnie warstwę grzybów. Oprósz je szczyptą soli i dosłownie kilkoma kryształkami cukru. W takim sam sposób układaj w słoju kolejne warstwy, co jakiś czas dokładając po jednym listku laurowym, ziarenku ziela angielskiego i ziarenku gorczycy. Zalej tak przygotowaną kiszonkę sokiem z ogórków – to dobry sposób na zaszczepienie bakterii fermentacji mlekowej, która jest istotą procesu kiszenia. Na wierzchu ułóż warstwę cebuli i dociąż np. starannie umytym kamieniem. Szczelnie zakręć słój.
Przechowuj słój przez około 2-3 tygodnie w temperaturze 18-20 stopni. Po tym czasie grzyby będą już ukiszone. Przenieś je wówczas w chłodne miejsce (4-8°C) i stosunkowo szybko spożyj.