Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla tych, którzy nie mają chłodnej spiżarni. Ogórki można przechowywać nawet kilka lat.
Polecam.
Odsłon: 175
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 588
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 14
Polecam.
Odsłon: 175
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 588
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 14
Składniki
Każdy ma swoje ulubione smaki, ja dodaje liście chrzanu, łodygi kopru i czosnek. Jeśli ogórki były kupione, to trzeba je namoczyć godzinę w zimnej wodzie. Potem układa się je w dużym słoju, przekłada czosnkiem, łodygami kopru i przykrywa liśćmi chrzanu. Zalewa się kranówką z solą. U mnie kopiasta łyżka na każdy litr zalewy, ale najlepiej sprawdzić smak, ma być aż gorzkie od soli. Zawsze podczas kiszenia można sprawdzić smak zalewy i w razie czego dosolić po wierzchu, sól przeniknie całość. Oczywiście ogórki najlepiej czymś przycisnąć aby nie wypływały. Potem ogórki przekłada się do litrowych słoików z dodatkami, zalewa zalewą. Zakręca się zakrętki i ustawia na ściereczce w garnku i wypełnia wodą do poziomu zawartości. Tajemnica dobrej pasteryzacji ogórków kiszonych: pasteryzuje się je 5 minut od zagotowania wody! Ogórki nie będą puste wewnątrz, nie zmienią smaku. Słoiki po pasteryzacji trzeba jeszcze dokręcić. Jeśli któryś słoik się nie zassie, ogórki można przechowywać w lodówce i wyjadać na bieżąco. Wtedy też najlepiej jest wyrzucić nakrętkę i kupić nową. Smacznego :)