Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla tych, którzy nie mają chłodnej spiżarni. Ogórki można przechowywać nawet kilka lat.
Składniki
Każdy ma swoje ulubione smaki, ja dodaje liście chrzanu, łodygi kopru i czosnek. Jeśli ogórki były kupione, to trzeba je namoczyć godzinę w zimnej wodzie. Potem układa się je w dużym słoju, przekłada czosnkiem, łodygami kopru i przykrywa liśćmi chrzanu. Zalewa się kranówką z solą. U mnie kopiasta łyżka na każdy litr zalewy, ale najlepiej sprawdzić smak, ma być aż gorzkie od soli. Zawsze podczas kiszenia można sprawdzić smak zalewy i w razie czego dosolić po wierzchu, sól przeniknie całość. Oczywiście ogórki najlepiej czymś przycisnąć aby nie wypływały. Potem ogórki przekłada się do litrowych słoików z dodatkami, zalewa zalewą. Zakręca się zakrętki i ustawia na ściereczce w garnku i wypełnia wodą do poziomu zawartości. Tajemnica dobrej pasteryzacji ogórków kiszonych: pasteryzuje się je 5 minut od zagotowania wody! Ogórki nie będą puste wewnątrz, nie zmienią smaku. Słoiki po pasteryzacji trzeba jeszcze dokręcić. Jeśli któryś słoik się nie zassie, ogórki można przechowywać w lodówce i wyjadać na bieżąco. Wtedy też najlepiej jest wyrzucić nakrętkę i kupić nową. Smacznego :)