Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszenie produktów spożywczych to świetny sposób na przedłużenie czasu ich przydatności do spożycia, przy zachowaniu pełni wartości odżywczych. Przede wszystkim jednak to metoda obróbki, która dodaje żywności oryginalnych walorów smakowych. Kisić można niemal wszystko, ale najpopularniejsze są kiszonki z warzyw – ogórków, kapusty, papryki. Znakomite są także kiszone rzodkiewki. Rzodkiewki można zakisić na wiele sposobów – w całości, pokrojone w ćwiartki lub na plasterki. Do solanki powędrować mogą ulubione dodatki, np. ostre papryczki, które sprawią, że rzodkiewki będą mocno pikantne. Oto jeden z przykładowych przepisów:
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 381
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11159
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3899
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1348
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 381
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11159
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3899
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1348
Składniki
Przygotuj słoiki na kiszone rzodkiewki – umyj je starannie i wyparz. Obierz rzodkiewki - usuń całą nać i korzenie. Umyj rzodkiewki starannie i wykrój nadpsute części. Ułóż rzodkiewki ciasno w słoikach, przekładając je obficie przyprawami. Zalej wodą (w temperaturze pokojowej) z solą tak, by w całości przykrywała zawartość słoików. Jeśli rzodkiewki wypływają na powierzchnię, dociąż je, np. płaskim kamieniem.
Jeśli chcesz przechowywać kiszone rzodkiewki przez dłuższy czas, zapasteryzuj je. Jeśli planujesz zjeść je tuż po ukiszeniu, lekko zakręć słoiki i dokręć szczelnie po 3-4 dniach.
Przechowuj słoiki w ciepłym, ocienionym miejscu. Po kilku dniach wstaw do lodówki. Już po 2-3 dniach możesz cieszyć się smakiem rzodkiewek małosolnych. Po około tygodniu będą ukiszone. Podczas kiszenia rzodkiewki stracą swój intensywny kolor, za to pięknie wybarwi się zalewa!