Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli znudziły ci się kiszone ogórki i kapusta, możesz zakisić… rzodkiewki. Kiszone rzodkiewki w wersji małosolnej lub w pełni ukiszonej możesz przygotować już w maju, czyli w czasie, gdy brakuje naturalnych probiotyków. Kiszone rzodkiewki ciekawie prezentują się jako przystawka na imprezowym bufecie, szczególnie jako element kolorowych koreczków. Rzodkiewek możesz także użyć do sałatek lub kanapek. Kiszenie rzodkiewek to także wspaniały sposób na przedłużenie ich smaku oraz formy, zapobiegając ich szybkiemu więdnięciu.
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1161
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32503
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 422
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1161
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32503
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 422
Składniki
Przygotuj zalewę. W garnku zagotuj wodę z solą i pozostaw do przestygnięcia. Odetnij liście rzodkiewek i dokładnie umyj warzywa w wodzie. Na dno słoików włóż czosnek w plasterkach, kulki ziela angielskiego i pieprzu oraz po 2 liście laurowe. Wrzuć rzodkiewki do słoików. Zalej ciepłą zalewą tak, by płyn był ponad poziomem warzyw. Zakręć słoiki i ustaw w ciepłe miejsce. Jeśli chcesz, by rzodkiewki szybciej się ukisiły, zalej je gorącą zalewą.
Trzymaj rzodkiewki w ciepłym miejscu kilka dni. Po tygodniu powinny być już gotowe, następnie przechowuj je w ciemnym i chłodnym miejscu albo zjedz od razu.