Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli znudziły ci się kiszone ogórki i kapusta, możesz zakisić… rzodkiewki. Kiszone rzodkiewki w wersji małosolnej lub w pełni ukiszonej możesz przygotować już w maju, czyli w czasie, gdy brakuje naturalnych probiotyków. Kiszone rzodkiewki ciekawie prezentują się jako przystawka na imprezowym bufecie, szczególnie jako element kolorowych koreczków. Rzodkiewek możesz także użyć do sałatek lub kanapek. Kiszenie rzodkiewek to także wspaniały sposób na przedłużenie ich smaku oraz formy, zapobiegając ich szybkiemu więdnięciu.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 151
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2684
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 837
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1607
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14281
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 151
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2684
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 837
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1607
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14281
Składniki
Przygotuj zalewę. W garnku zagotuj wodę z solą i pozostaw do przestygnięcia. Odetnij liście rzodkiewek i dokładnie umyj warzywa w wodzie. Na dno słoików włóż czosnek w plasterkach, kulki ziela angielskiego i pieprzu oraz po 2 liście laurowe. Wrzuć rzodkiewki do słoików. Zalej ciepłą zalewą tak, by płyn był ponad poziomem warzyw. Zakręć słoiki i ustaw w ciepłe miejsce. Jeśli chcesz, by rzodkiewki szybciej się ukisiły, zalej je gorącą zalewą.
Trzymaj rzodkiewki w ciepłym miejscu kilka dni. Po tygodniu powinny być już gotowe, następnie przechowuj je w ciemnym i chłodnym miejscu albo zjedz od razu.