Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli znudziły ci się kiszone ogórki i kapusta, możesz zakisić… rzodkiewki. Kiszone rzodkiewki w wersji małosolnej lub w pełni ukiszonej możesz przygotować już w maju, czyli w czasie, gdy brakuje naturalnych probiotyków. Kiszone rzodkiewki ciekawie prezentują się jako przystawka na imprezowym bufecie, szczególnie jako element kolorowych koreczków. Rzodkiewek możesz także użyć do sałatek lub kanapek. Kiszenie rzodkiewek to także wspaniały sposób na przedłużenie ich smaku oraz formy, zapobiegając ich szybkiemu więdnięciu.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 160
Szaszłyki z polędwiczkami z boczku i śliwką to wykwintne danie, które łączy w...
Odsłon: 178
Wyśmienite roladki ze schabu. Świetnie smakują podane na ciepło z dodatkiem s...
Odsłon: 127
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 69
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 160
Szaszłyki z polędwiczkami z boczku i śliwką to wykwintne danie, które łączy w...
Odsłon: 178
Wyśmienite roladki ze schabu. Świetnie smakują podane na ciepło z dodatkiem s...
Odsłon: 127
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 69
Składniki
Przygotuj zalewę. W garnku zagotuj wodę z solą i pozostaw do przestygnięcia. Odetnij liście rzodkiewek i dokładnie umyj warzywa w wodzie. Na dno słoików włóż czosnek w plasterkach, kulki ziela angielskiego i pieprzu oraz po 2 liście laurowe. Wrzuć rzodkiewki do słoików. Zalej ciepłą zalewą tak, by płyn był ponad poziomem warzyw. Zakręć słoiki i ustaw w ciepłe miejsce. Jeśli chcesz, by rzodkiewki szybciej się ukisiły, zalej je gorącą zalewą.
Trzymaj rzodkiewki w ciepłym miejscu kilka dni. Po tygodniu powinny być już gotowe, następnie przechowuj je w ciemnym i chłodnym miejscu albo zjedz od razu.