Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dostałam niewielkie wiaderko gruszek odmiany konferencja i postanowiłam zrobić z nich tradycyjny kompot z gruszek, czyli gruszki w syropie. Dlaczego właśnie ten kompot? Ano dlatego, że to jest najbardziej uniwersalny spośród domowych przetworów z gruszek. Owoce z takiego kompotu można wykorzystać niemal do wszystkiego. Nadają się do ciasta, do galaretki, do rozmaitych deserów i porannej owsianki. Można też podać je – po odsączeniu z syropu – do deski pysznych serów oraz bufetu zimnych mięs i pasztetów. Syrop podaj osobno, po rozcieńczeniu wodą, bo jest bardzo smaczny, więc nie wolno go wylewać. No i oczywiście gruszki możesz serwować wraz ze słodką zalewą tak samo, jak każdy kompot – w eleganckich salaterkach i pięknych szklankach. Wynika z tego, że kompot z gruszek jest kolejnym “domowym słoikiem”, który naprawdę warto przygotować samodzielnie.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1454
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1454
Składniki
W dużej misce przygotuj 2-3 litry zimnej wody, lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym, askorbinowym albo octem jabłkowym. Będziesz w niej zanurzać kawałki gruszek, dzięki czemu owoce nie będą ciemnieć. Pozostaną piękne, białe i atrakcyjne z wyglądu.
Gruszki umyj, obierz ze skórki, przekrój na połówki lub na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Od razu wrzucaj je do miski z zakwaszoną wodą.
Po obraniu wszystkich owoców poukładaj je dość luźno w słojach. Do każdego słoika dodaj 3-4 goździki. Z podanej porcji otrzymałam 3 słoiki o pojemności 0,9 litra i jeden mniejszy, 750-mililitrowy. Ale tu dużo zależy od wielkości gruszek, które czasem układa się w słoikach łatwiej, a czasem trudniej. Połówki są trudniej “układalne”, ale za to mają zimą fajne funkcje do wykonania, więc warto część gruszek zaprawić w połówkach, a część w ćwiartkach. W tym celu zawsze staram się zwielokrotnić dzisiejszą porcję i przygotować kompot z gruszek chociaż z potrójnej ilości owoców.
W dużym garnku przygotuj syrop do zalania owoców. Nie trzeba go gotować, wystarczy w bardzo ciepłej wodzie rozpuścić cukier i wybrany kwas (ja używam kwasu askorbinowego – albo cytrynowego).
Gotowym syropem zalej gruszki rozłożone do słoików. Słoiki zakręć, a następnie wstaw do garnka/kociołka/pasteryzatora, wypełnionego wodą do wysokości 3/4 słoika lub trochę więcej. Pasteryzuj przez 20 minut od momentu zagotowania wody w kotle.
To jest przede wszystkim kompot, więc można go podać na deser do świątecznego obiadu. Po odcedzeniu możesz rozcieńczyć płyn i zwyczajnie wypić, a owoce wykorzystać do ozdobienia zimnego bufetu. Albo do przygotowania dowolnego ciasta, deseru, a nawet tortu. Ja na przykład piekę czasem tort kawowy z gruszkami, który smakuje wyjątkowo. Postaram się go kiedyś opisać, o ile wystarczy mi na to czasu i energii. Bo już samo przygotowanie tortu jest bardzo angażujące i “energochłonne”, a co dopiero pisać o tym i robić fotki. No ale się postaram, obiecuję. Dla gruszek z syropu można znaleźć jeszcze dziesiątki różnych zastosowań, wystarczy puścić wodze fantazji.