Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zachować smak czereśni na dłużej? Przygotujcie z nich domową konfiturę według tego przepisu. Do zrobienia konfitury z czereśni będziecie potrzebowali zaledwie trzech składników. Zobaczcie, jakie to proste!
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 40
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 312
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40443
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 40
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 312
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40443
Składniki
Czereśnie umyj, wydryluj i przełóż do garnka.
W osobnym garnku zagotuj wodę, dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Gorącym syropem cukrowym zalej czereśnie.
Czereśnie z wodą i cukrem zagotuj, ściągnij z palnika i pozostaw do wystudzenia (najlepiej na całą noc).
Następnego dnia odlej syrop z owoców, zagotuj go, pozbądź się osadu, który powstał na powierzchni i ponowne przelej sok do owoców. Całość podgrzewaj przez około 10 minut. Ponowie zbierz osad powstały na powierzchni i odstaw owoce z sokiem do wystudzenia na całą noc.
Kolejnego dnia ponownie podsmaż owoce z sokiem. Nie zapominaj o mieszaniu. Pod koniec dodaj sok wyciśnięty z jednej cytryny. Usmażone konfitury odstaw do wystudzenia, następnie przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Słoiki z konfiturą zapasteryzuj.