Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zachować smak czereśni na dłużej? Przygotujcie z nich domową konfiturę według tego przepisu. Do zrobienia konfitury z czereśni będziecie potrzebowali zaledwie trzech składników. Zobaczcie, jakie to proste!
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 100
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 142
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4202
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8677
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 100
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 142
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4202
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8677
Składniki
Czereśnie umyj, wydryluj i przełóż do garnka.
W osobnym garnku zagotuj wodę, dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Gorącym syropem cukrowym zalej czereśnie.
Czereśnie z wodą i cukrem zagotuj, ściągnij z palnika i pozostaw do wystudzenia (najlepiej na całą noc).
Następnego dnia odlej syrop z owoców, zagotuj go, pozbądź się osadu, który powstał na powierzchni i ponowne przelej sok do owoców. Całość podgrzewaj przez około 10 minut. Ponowie zbierz osad powstały na powierzchni i odstaw owoce z sokiem do wystudzenia na całą noc.
Kolejnego dnia ponownie podsmaż owoce z sokiem. Nie zapominaj o mieszaniu. Pod koniec dodaj sok wyciśnięty z jednej cytryny. Usmażone konfitury odstaw do wystudzenia, następnie przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Słoiki z konfiturą zapasteryzuj.