Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle aromatyczna o lekko kwaskowym smaku jest świetnym dodatkiem do ciast i deserów.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 23822
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 179
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 382
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 537
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 23822
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 179
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 382
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 537
Składniki
Owoce pigwy umyć, obrać, przekroić na dwie części i łyżeczką z ostrym końcem usunąć nasionka. Ta czynność jest najtrudniejsza bo owoce pigwy są wyjątkowo twarde, Na dno garnka z grubym dnem wlać sok pomarańczowy, wsypać pokrojoną pigwę i smażyć na wolnym ogniu około godziny. Jabłka obrać, usunąć gniaza nasienne i pokroić na mniejsze cząstki. Dodać do pigwy. Smażyć kolejną godzinę. Często mieszać. Jeśli masa stanie się zbyt gęsta, można podlać wodą. Dodać cukier i jeszcze smażyć przez 10-15 minut. Zmiksować. Przetrzeć przez sito. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 20 minut.