Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mieszana kiszonka z chrzanem jest moją kolejną propozycją na jesień. Przygotowałam ją w dwóch wariantach, zainspirowana jednym z wpisów w grupie na Facebooku. Podane proporcje były bardzo duże jak na dwie osoby, dlatego zdecydowałam się połowę kiszonki przygotować zgodnie z przepisem, a drugą połowę – w wersji całkiem podstawowej, tylko z podanych warzyw, ale bez chrzanu i ostrych przypraw. W rezultacie uzyskałam dwa warianty kiszonki. Oba warte spróbowania! W pierwszej chwili po wymieszaniu widać rozmaite kolory poszczególnych warzyw, ale wraz z upływem czasu wszystko staje się niemal jednolicie purpurowe. To dlatego, że barwniki z czerwonej kapusty przejmują władzę nad wszystkimi pozostałymi. Więc na koniec mieszana kiszonka ma niemal taki sam kolor, jak czerwona kapusta. I wcale nie wygląda tak, jak na pierwszym zdjęciu (zrobionym zaraz po wymieszaniu z solą), a mimo to jest piękna, pyszna i zdrowa.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 393
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 393
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Składniki
Obie kapusty umyj, odrzuć uszkodzone liście i poszatkuj. Biała ...
... i czerwona kapusta.
Ogórki (bez obierania) zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Cebulę obierz z łusek i pokrój w ćwierćplasterki.
Marchew umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Słodką paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pestek (nie wyrzucaj ich, tylko odłóż w chłodne miejsce, jeszcze się przydadzą). Pokrój w cienkie paseczki.
Wszystkie pokrojone warzywa wymieszaj w dużej misce. Jest ich około 7 kilogramów, więc miska musi być naprawdę duża. Moja okazała się zbyt mała i musiałam przekładać wszystko do wanienki, bo w misce nie dałoby się wymieszać składników.
Dodaj sól. 140 gramów to około 2% masy warzyw. Wciśnij też sok z cytryny (kwas dodajemy w celu wyrównania pH mieszanych składników, zapobiega to też stratom witaminy C – nieco więcej na ten temat pisałam na blogu).
Wymieszaj wszystko, przykryj naczynie ściereczką i zostaw na kilka godzin do zmorzenia (zwiędnięcia i puszczenia soku).
Możesz taką kiszonkę od razu przełożyć do słoików, zostawić na kilka dni na blacie, po czym wynieść w zimne miejsce. Ale to byłoby chyba nudne, więc najpierw podziel wszystko na pół. Jedną połowę upchnij w słoikach, a z drugą połową eksperymentuj dalej, tak jak ja. W ten sposób powstanie mieszana kiszonka w dwóch wariantach. Drugi wariant będzie z chrzanem, a ja jestem bardzo ciekawa smaku tej kiszonki!
Chrzan obierz i zetrzyj na tarce albo drobniutko posiekaj. Ostre papryczki pokrój w cienkie plasterki (wraz z pestkami). Wszystkie składniki dodaj do odłożonej połowy mieszanej kiszonki, wymieszaj dokładnie. Możesz od razu wkładać do słoików, zakręcać i zostawić na blacie na kilka dni, a potem przenieść w zimne miejsce.
Pamiętaj – wszystkie słoiki z kiszonkami warto postawić na tacy lub innej podstawce, bo zazwyczaj ciekną podczas burzliwej fazy fermentacji. To jest normalne i warto cierpliwie poczekać, bo po kilku dniach wszystkie “wulkany” się uspokoją. Wtedy właśnie warto umyć słoiki, podokręcać i wynieść do chłodu.