dobrze wszystkim znany chwast; mlecz czyli mniszek lekarski to skarbnica witamin, doskonały na przeziębienia. Możemy dodawać do herbaty, jeść z chlebem.
miód z mniszka
Składniki
- 500 kwiatów mlecza
- litr wody
- duża cytryna
- 1 kg cukru
Składniki
- 500 kwiatów mlecza
- litr wody
- duża cytryna
- 1 kg cukru

Etapy przygotowania
Miód robimy przez 3 dni. Pierwszego dnia wybieramy się na spacer poza miasto oczywiście i zbieramy 500 kwiatów mlecza. W domu rozkładamy kwiatki na białym papierze co by powychodzili "lokatorzy". Wkładamy kwiatki do garnka( ja wkładałam same płatki) zalewamy litrem wody dodajemy jedną dużą cytrynę pokrojoną w plasterki, gotujemy 20 minut i odstawiamy na dobę.
Drugiego dnia całość przecieramy przez gęste sito albo po prostu "odciskamy" wtedy farfocle nam się nie przedostaną. Wsypujemy kilogram cukru i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu. Odstawiamy i czekamy następną dobę.
Trzeciego dnia gotujemy miodek tak długo,aż będą to tzw "nitki".Nie może byc zbyt rzadki bo się popsuje,ani zbyt gesty bo skrystalizuje:) dwa lata temu właśnie zrobiłam za gęsty :P Wlewamy do wyparzonych słoików,odwracamy do góry dnem i zostawiamy do aby wystygnął, i to wszystko:)
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 628
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 628



Składniki
- 500 kwiatów mlecza
- litr wody
- duża cytryna
- 1 kg cukru
Miód robimy przez 3 dni. Pierwszego dnia wybieramy się na spacer poza miasto oczywiście i zbieramy 500 kwiatów mlecza. W domu rozkładamy kwiatki na białym papierze co by powychodzili "lokatorzy". Wkładamy kwiatki do garnka( ja wkładałam same płatki) zalewamy litrem wody dodajemy jedną dużą cytrynę pokrojoną w plasterki, gotujemy 20 minut i odstawiamy na dobę.
Drugiego dnia całość przecieramy przez gęste sito albo po prostu "odciskamy" wtedy farfocle nam się nie przedostaną. Wsypujemy kilogram cukru i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu. Odstawiamy i czekamy następną dobę.
Trzeciego dnia gotujemy miodek tak długo,aż będą to tzw "nitki".Nie może byc zbyt rzadki bo się popsuje,ani zbyt gesty bo skrystalizuje:) dwa lata temu właśnie zrobiłam za gęsty :P Wlewamy do wyparzonych słoików,odwracamy do góry dnem i zostawiamy do aby wystygnął, i to wszystko:)
czy ten miód na zdjęciu to właśnie z mniszka? bo ja robiłam w zeszłym roku i ma on postać bardzo płynną i mój na pewno i niestety na kanapce się nie utrzyma, ewentualnie wsiąknie ;) ale przy przeziębieniu sprawdził się super :)