Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dobrze wszystkim znany chwast; mlecz czyli mniszek lekarski to skarbnica witamin, doskonały na przeziębienia. Możemy dodawać do herbaty, jeść z chlebem.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336694
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4058
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423190
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2624
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336694
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4058
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423190
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2624
Składniki
Miód robimy przez 3 dni. Pierwszego dnia wybieramy się na spacer poza miasto oczywiście i zbieramy 500 kwiatów mlecza. W domu rozkładamy kwiatki na białym papierze co by powychodzili "lokatorzy". Wkładamy kwiatki do garnka( ja wkładałam same płatki) zalewamy litrem wody dodajemy jedną dużą cytrynę pokrojoną w plasterki, gotujemy 20 minut i odstawiamy na dobę.
Drugiego dnia całość przecieramy przez gęste sito albo po prostu "odciskamy" wtedy farfocle nam się nie przedostaną. Wsypujemy kilogram cukru i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu. Odstawiamy i czekamy następną dobę.
Trzeciego dnia gotujemy miodek tak długo,aż będą to tzw "nitki".Nie może byc zbyt rzadki bo się popsuje,ani zbyt gesty bo skrystalizuje:) dwa lata temu właśnie zrobiłam za gęsty :P Wlewamy do wyparzonych słoików,odwracamy do góry dnem i zostawiamy do aby wystygnął, i to wszystko:)