Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas dyniowy nadszedł. Ja - fanka tego pysznego warzywa - jestem w żywiole. Przez najbliższy czas będzie u nas dyniowo. Dziś zrobiłam puree, które posłużyło mi do upieczenia ciasta dyniowego, a resztę zamknęłam do słoików i zapasteryzowałam. W ten sposób dyniowe puree będę miała pod ręką, gdy przyjdzie mi ochota na coś z dodatkiem tego pysznego warzywa. Przyrządzenie musu dyniowego to nic skomplikowanego, a mamy bazę do przyrządzenia różnych smakołyków, również wtedy, kiedy świeżej dyni już nie ma. Oczywiście takie puree, jeśli tylko mamy do czego, możemy wykorzystać na bieżąco. Wszystko zależy od wielkości dyni i liczebności rodziny:-). Puree robię bez żadnych dodatków. Doprawiać będę je na różne sposoby w momencie, gdy będę z niego korzystać. A pomysłów i przepisów z wykorzystaniem dyniowego puree mam całą masę. Będą to placki, racuszki, pierożki, zupy itd.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 495
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 833
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 495
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 833
Składniki
Dynię przekrawamy na pól i wydrążamy miękki miąższ wraz z pestkami. Tak oczyszczoną dynię dzielimy na mniejsze kawałki ( jesli dynia nie jest zbyt duża wystarczy połówkę dyni podzielić na kilka łódeczek. Jeśli większa - łódeczki dzielimy na mniejsze części )
Tak przygotowana dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 - 50 minut, aż dynia zmięknie
Piekarnik otwieramy i dynię studzimy, a następnie miąższ oddzielamy od skórki ( za pomocą noża lub łyżki ). Miąższ umieszczamy w naczyniu, a następnie miksujemy na gładki mus
Zmiksowane puree przekładamy do wysterylizowanych słoików ( ja wkładam umyte słoiki i przykrywki do piekarnika, nastawiam temperaturę na 125 stopni i od momentu osiągnięcia wymaganej temperatury wyparzam je ok 15 minut ). Zakręcamy i pasteryzujemy 3 razy po ok 20 minut ( małe słoiczki, większe dłużej ) zalewając słoiki wodą do 2/3 wysokości