Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z aronii pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i aromatyczna. Jest idealna na chłodniejsze dni. Jeśli nalewka dłużej postoi, jej smak oczywiście będzie lepszy.
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 94
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9073
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 4770
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 31
Dziś do pracy.
Odsłon: 631
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 94
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9073
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 4770
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 31
Dziś do pracy.
Odsłon: 631
Składniki
Aronia powinna być zamrożona co najmniej na parę dni przed jej przetworzeniem. Ma to na celu zniwelować cierpkość, charakterystyczną dla tego owocu. Podobno też dzięki temu można wydobyć z niej więcej soku. Aronię oraz cytrynę pokrojoną w plasterki przekładamy do słoja, całość zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1-2 dni. Następnie wlewamy spirytus wymieszany z wodą, stopniowo, sprawdzając co jakiś czas moc nalewki. W ten sposób otrzymamy odpowiednią dla siebie nalewkę. Słój zamykamy, a następnie odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni. Następnie odcedzamy nalewkę. Wlewamy do butelki i szczelnie korkujemy. Odstawiamy na dwa miesiące, aby dojrzała. Nalewka z aronii będzie najsmaczniejsza gdy postoi minimum 6 miesięcy.
Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona :)