Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z aronii pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i aromatyczna. Jest idealna na chłodniejsze dni. Jeśli nalewka dłużej postoi, jej smak oczywiście będzie lepszy.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 489
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 72
Polecam.
Odsłon: 602
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 890
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 280
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 489
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 72
Polecam.
Odsłon: 602
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 890
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 280
Składniki
Aronia powinna być zamrożona co najmniej na parę dni przed jej przetworzeniem. Ma to na celu zniwelować cierpkość, charakterystyczną dla tego owocu. Podobno też dzięki temu można wydobyć z niej więcej soku. Aronię oraz cytrynę pokrojoną w plasterki przekładamy do słoja, całość zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1-2 dni. Następnie wlewamy spirytus wymieszany z wodą, stopniowo, sprawdzając co jakiś czas moc nalewki. W ten sposób otrzymamy odpowiednią dla siebie nalewkę. Słój zamykamy, a następnie odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni. Następnie odcedzamy nalewkę. Wlewamy do butelki i szczelnie korkujemy. Odstawiamy na dwa miesiące, aby dojrzała. Nalewka z aronii będzie najsmaczniejsza gdy postoi minimum 6 miesięcy.
Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona :)