Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki konserwowe można przygotować na wiele sposobów. Specyficzny smak nadaje im głównie zalewa octowa z dodatkiem cukru i soli, ale ostatecznie decydują o nim dodatki, które trafią do słoików wraz z ogórkami. Oryginalną propozycją są ogórki konserwowe na słodko – z dodatkiem miodu, słodkich warzyw i goździków.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 75
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 43
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 35
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 75
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 43
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 35
Składniki
Umyj dokładnie ogórki i odetnij z nich końcówki. Cebulę pokrój w piórka i wymieszaj w misce z przygotowanymi ogórkami. Zasyp warzywa solą i odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce na kilkanaście godzin.
Wyparz starannie słoiki o łącznej pojemności około 2 l. Ogórki oddziel od cebuli (nie będzie ci już potrzebna) i opłucz z soli. Ułóż je w słoikach. Do każdego słoika dołóż kawałek czerwonej papryki, marchewki oraz podzielone na mniejsze kawałki gałązki kopru.
Przygotuj zalewę do ogórków. W rondelku zagotuj ocet z wodą, cukrem, gorczycą i goździkami. Gdy nieco przestygnie, dodaj do zalewy miód i wlej ją do słoików. Powinna zakryć ogórki w całości.
Zakręć szczelnie słoiki i wstaw do dużego garnka tak, by nie stykały się ze sobą. Zalej wodą do ¾ wysokości słoików i zagotuj ją. Przez kilka minut pasteryzuj ogórki na wolnym ogniu. Następnie na pół godziny ustaw słoiki do góry dnem, po czym przenieś je w ciemne, chłodne miejsce. Ogórki powinny być smaczne już po tygodniu, ale najlepiej sięgnąć po nie miesiąc później.