Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki korniszony z przepisu babci to bardzo łagodne, nie za kwaśne ogórki, które są idealne jako dodatek do obiadu, na kanapki czy sałatki. Są pełne ziołowego zapachu kopru i czosnku. Tajemniczym składnikiem są liście winogron, które sprawiają, że korniszony pozostają chrupkie i jędrne nawet po wielu miesiącach przechowywania w spiżarni. Przepis ten można zmodyfikować i dodać połówkę papryczki chili na słoik, dzięki czemu korniszony zyskają na ostrości.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 12
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 12
Składniki
Ogórki umyj i odetnij końcówki po kwiatach. Osusz warzywa papierowym ręcznikiem. Słoiki wysterylizuj. Na podaną ilość składników powinny wystarczyć 2 półlitrowe słoiki. Do każdego słoika włóż po 2 ząbki czosnku podzielonych na połowy, 1 liść winogrona, 1 kwiat kopru i jedną, posiekaną gałązkę kopru. Następnie dokładnie upakuj słoiki korniszonami.
W garnku zagotuj ze sobą wodę, ocet i sól. Gorącą zalewą zalej ogórki do wysokości ok. 1 cm pod zakrętkę. Czubkiem noża usuń ewentualne pęcherzyki powietrza, a następnie dobrze zakręć słoiki.
Słoiki umieść w garnku wyłożonym lnianą ściereczką. Zalej je wodą do ok. połowy ich wysokości. Gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut, a następnie wyjmij i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Wieczka słoików powinny stać się wklęsłe.
Ogórki korniszony z przepisu babci są gotowe po mniej więcej tygodniu przechowywania w chłodnym i ciemnym miejscu.