Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubimy taki zestaw -ogórki marynowane i papryka. Zimą możemy zrobić z nich sałatkę: kroimy wszystko w mniejsze cząstki, dajemy kilka listków sałaty lodowej, polewamy oliwą i wyborna sałatka gotowa. Robimy w tym sezonie już drugą partię ogórków z papryką na zimę. O tej porze roku warzywa te są dorodne i smaczne.
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 11
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 52
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1256942
Tarta serowo-brokułowa to znakomita propozycja na obiad dla dwojga. Warto prz...
Odsłon: 3007
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 11
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 52
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1256942
Tarta serowo-brokułowa to znakomita propozycja na obiad dla dwojga. Warto prz...
Odsłon: 3007
Składniki
Na dwie godziny przed robieniem zapraw myjemy ogórki i zalewamy je zimną wodą, aby zrobiły się jędrne i twarde.
Paprykę myjemy, dzielimy na cztery części, pozbawiamy gniazd nasiennych i białego miąższu. Do dużego garnka wlewamy 2 litry wody, doprowadzamy ją do wrzenia i obgotowujemy w niej paprykę przez 4-5 minut. Papryka ma lekko zmięknąć. Będzie lepiej układała się w słoikach i odda swój smak do zalewy. Wody nie wylewamy.
Następnie robimy zalewę, ponieważ musi ona przestygnąć. Wodę z obgotowanej papryki ponownie doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy do niej wszystkie przyprawy do zalewy oprócz octu. Gotujemy całość do 6-7 minut, wyłączamy ogień i na koniec wlewamy ocet. Odstawiamy zalewę do przestudzenia.
Słoiki myjemy, wyparzamy. Nakładamy do nich po kilka plasterków marchewki, po jednym baldachu z gałązką kopru, pół liścia chrzanu i ząbek czosnku oraz ćwiartkę cebuli. Teraz układamy w słoikach ogórki na baczność, piętką na dół, przetykając je papryką. Zapełniamy słoiki do końca, ale tak, aby ogórki i papryka nie wystawały ze słoika. Na koniec wsypujemy po łyżeczce gorczycy i zalewamy ogórki przestudzoną zalewą. Zakręcamy je i gotujemy (pasteryzujemy) 10 minut licząc od zagotowania.
Ogórki konserwowe z papryką do spiżarni gotowe!