Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paprykę kiszoną możemy przygotować o każdej porze roku i wykorzystać od razu. Natomiast w "sezonie paprykowym" można paprykę zakisić a następnie zapasteryzować co zabezpieczy ją przed psuciem.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1741
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8286
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 719
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1252833
Polecam.
Odsłon: 1384
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1741
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8286
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 719
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1252833
Polecam.
Odsłon: 1384
Składniki
Wodę zagotowujemy z solą i odstawiamy by lekko przestygła. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na ćwiartki lub ósemki. W słoikach układamy paprykę tak jak ogórki kiszone a oprócz papryki:kawałek chrzanu, po 2 ząbki czosnku, po dwie gałązki kopru /użyłam świeżych łodyg ale mogą być suche baldachimy/. Słoiki napełniamy wodą z solą - papryka powinna być pod zalewą a w słoiku powinno być ok. 0,5 - 1 cm wolnej przestrzeni od góry. Słoiki lekko zakręcamy i odstawiamy na 5-7 dni. W tym czasie jeśli papryka będzie wystawać z nad wody musimy ją przycisnąć np. łyżką , możemy też ewentualnie dolać trochę zalewy. Kiedy już przestanie fermentować słoiki pasteryzujemy ok. 5 min. - by przerwać proces kiszenia.