Przetwory Przepis na:
Papryka kiszona pasteryzowana

Przepisów i artykułów: 498 Ocena: 3594
Dodano: 08.12.2017
Odsłon: 2304
Składniki
- papryka 2 kg
- chrzan 1 szt
- czosnek 8 ząbków
- koper 8 gałązek
- woda 1 l
- sól 1,5 łyżki
1-2 os. | 15 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Wodę zagotowujemy z solą i odstawiamy by lekko przestygła. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na ćwiartki lub ósemki. W słoikach układamy paprykę tak jak ogórki kiszone a oprócz papryki:kawałek chrzanu, po 2 ząbki czosnku, po dwie gałązki kopru /użyłam świeżych łodyg ale mogą być suche baldachimy/. Słoiki napełniamy wodą z solą - papryka powinna być pod zalewą a w słoiku powinno być ok. 0,5 - 1 cm wolnej przestrzeni od góry. Słoiki lekko zakręcamy i odstawiamy na 5-7 dni. W tym czasie jeśli papryka będzie wystawać z nad wody musimy ją przycisnąć np. łyżką , możemy też ewentualnie dolać trochę zalewy. Kiedy już przestanie fermentować słoiki pasteryzujemy ok. 5 min. - by przerwać proces kiszenia.
Komentarze do przepisu (2)

gochna55 29 maja 2018Zgłoś do usunięcia
Zostawiam kciuk ale przepis zabieram. Coś nowego na zimę w spiżarni. :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz