Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest prawdziwy hit – pigwa w miodzie. Mam własną pigwę i własny miód, niczego więcej nie trzeba, by przygotować ten smakołyk. Spośród kilku zdrowych i smacznych pomysłów na pigwę na pierwszy ogień w tym roku wybrałam jeden, chyba najprostszy. Bo do jego przygotowania potrzebne są tylko pigwa i miód, a w jednym wariancie – dodatkowo rum. Rum może być dowolny, jaki tylko jest dostępny. Ja użyłam białego rumu oraz całego bogactwa zawartego w miodzie i owocach pigwy. Jakie to jest łatwe!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 170
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3890
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 305
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 681
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 170
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3890
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 305
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 681
Składniki
Pozbawione gniazd nasiennych owoce (ze skórką) zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Nie ukrywam, że tu bardzo się przydaje malakser z odpowiednią wkładką, bo pigwy są bardzo twarde i można się skaleczyć. Bardzo dobrze sprawdzi się też Speedcook.
Starte owoce umieść na wadze, a następnie włóż do dużej miski. Teraz odważ odpowiednią ilość miodu – na każdy kilogram utartych owoców weź kilogram miodu. Włóż go do miski z owocami i wymieszaj wszystko aż do całkowitego rozpuszczenia miodu. Jeśli masz w domu bardzo ciepło i obawiasz się, że pigwa zacznie fermentować, dodaj więcej miodu.
Gotową pigwę z miodem przekładaj do wyparzonych słoików. Nie trzeba ich pasteryzować, gdyż bardzo dobrze przechowują się nawet w temperaturze pokojowej.
Pigwa w miodzie z rumem Wykonałam wszystko jak wyżej, a następnie do kilograma mieszanki pigwy i miodu dodałam szklankę białego rumu. Po wymieszaniu powkładałam do wyparzonych słoiczków. Można przechowywać w kredensie lub kuchennej szafce. Pamiętaj jednak, to wersja tylko dla dorosłych!
Jak używać? Najprościej jako dodatek do herbaty, zamiast miodu i cytryny. Pigwa w miodzie polecana jest przy suchym kaszlu, przeziębieniu, grypie i zmęczeniu psychicznym.