Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pigwówka czyli nalewka z pigwowca. Ma słodko-kwaśny smak, niespotykany aromat i piękny kolor. Po powrocie do domu w zimowe wieczory kieliszek domowej pigwówki rewelacyjnie rozgrzewa od środka.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336699
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4087
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423221
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2632
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336699
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4087
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423221
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2632
Składniki
Z owoców usuwamy pestki i kroimy je na małe kawałki. Owoce układamy w słoju i zasypujemy cukrem, dodajemy garść rodzynek oraz trochę soku z cytryny i zalewamy wódką. Słój zakręcamy i odstawiamy na 3 tygodnie. Następnie pigwówkę przelewamy do butelek i ponownie odstawiamy na co najmniej miesiąc. Nalewkę można przefiltrować przez gęstą gazę lub filtr do kawy. By zwiększyć moc nalewki zamiast wódki można użyć spirytusu. Ja jednak wolę użyć wódki, wtedy nalewka jest delikatniejsza, w sam raz na babskie wieczory. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona :)