Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pigwówka czyli nalewka z pigwowca. Ma słodko-kwaśny smak, niespotykany aromat i piękny kolor. Po powrocie do domu w zimowe wieczory kieliszek domowej pigwówki rewelacyjnie rozgrzewa od środka.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 18985
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 19829
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 18985
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 19829
Składniki
Z owoców usuwamy pestki i kroimy je na małe kawałki. Owoce układamy w słoju i zasypujemy cukrem, dodajemy garść rodzynek oraz trochę soku z cytryny i zalewamy wódką. Słój zakręcamy i odstawiamy na 3 tygodnie. Następnie pigwówkę przelewamy do butelek i ponownie odstawiamy na co najmniej miesiąc. Nalewkę można przefiltrować przez gęstą gazę lub filtr do kawy. By zwiększyć moc nalewki zamiast wódki można użyć spirytusu. Ja jednak wolę użyć wódki, wtedy nalewka jest delikatniejsza, w sam raz na babskie wieczory. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona :)