Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pigwówka czyli nalewka z pigwowca. Ma słodko-kwaśny smak, niespotykany aromat i piękny kolor. Po powrocie do domu w zimowe wieczory kieliszek domowej pigwówki rewelacyjnie rozgrzewa od środka.
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 497
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 135
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 297
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 341
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 497
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 135
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 297
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 341
Składniki
Z owoców usuwamy pestki i kroimy je na małe kawałki. Owoce układamy w słoju i zasypujemy cukrem, dodajemy garść rodzynek oraz trochę soku z cytryny i zalewamy wódką. Słój zakręcamy i odstawiamy na 3 tygodnie. Następnie pigwówkę przelewamy do butelek i ponownie odstawiamy na co najmniej miesiąc. Nalewkę można przefiltrować przez gęstą gazę lub filtr do kawy. By zwiększyć moc nalewki zamiast wódki można użyć spirytusu. Ja jednak wolę użyć wódki, wtedy nalewka jest delikatniejsza, w sam raz na babskie wieczory. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona :)