Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pigwówka czyli nalewka z pigwowca. Ma słodko-kwaśny smak, niespotykany aromat i piękny kolor. Po powrocie do domu w zimowe wieczory kieliszek domowej pigwówki rewelacyjnie rozgrzewa od środka.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8684
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7284
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4989
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327970
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8684
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7284
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4989
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327970
Składniki
Z owoców usuwamy pestki i kroimy je na małe kawałki. Owoce układamy w słoju i zasypujemy cukrem, dodajemy garść rodzynek oraz trochę soku z cytryny i zalewamy wódką. Słój zakręcamy i odstawiamy na 3 tygodnie. Następnie pigwówkę przelewamy do butelek i ponownie odstawiamy na co najmniej miesiąc. Nalewkę można przefiltrować przez gęstą gazę lub filtr do kawy. By zwiększyć moc nalewki zamiast wódki można użyć spirytusu. Ja jednak wolę użyć wódki, wtedy nalewka jest delikatniejsza, w sam raz na babskie wieczory. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona :)