Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak zapewniają tradycyjne dodatki, sól morska i w zależności od wersji biały ocet winny.
małe słoiczki, rekawiczka albo nożyczki
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2555
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3183
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102045
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6432
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2555
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3183
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102045
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6432
Składniki
Do zbierania pąków najlepiej wykorzystać rękawiczkę lub nożyczki. Pąki płucze się w wodzie i zostawia się na sicie dając pięć minut dla ewentualnych lokatorów. "Kapary" przesypuje się solą w słoiku i lekko dociska. Tradycyjna wersja: Po paru godzinach puszczą sok i jeszcze raz można je docisnąć. Zostawia się je na dwa tygodnie, aż się zakiszą, po tym czasie kapary można przechowywać w lodówce. Wersja szybka: do posolonych "kaparów" od razu dodaje się łyżkę octu winnego. Takie kapary można zapasteryzować.
Smacznego :)