Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory w zalewie octowej z cebulą to doskonały sposób na zachowanie oryginalnego smaku tych warzyw na dłużej. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek oraz pieczonych i grillowanych mięs. Koniecznie przygotujcie kilka słoiczków na zimę.
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 41
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 41
Składniki
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet, sól u cukier. Całość zagotowujemy. Odstawiamy zalewę do ostygnięcia.
Pomidory myjemy i kroimy na plasterki o grubości około 3-4 mm. Cebulę obieramy i również kroimy na krążki o grubości 3-4 mm.
Do wcześniej wyparzonych słoików przekładamy warstwowo pomidory z cebulą. Szklane słoje uzupełnimy do samej góry. Do każdego z nich wkładamy po 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu i po jednym listku laurowym. Na koniec do każdego ze słoików wlewamy po łyżce oleju.
Pomidory z cebulą zalewamy przestudzoną zalewą. Słoiki szczelnie zakręcamy.
Na spód dużego garnka kładziemy ściereczkę. Do środka wkładamy słoiki w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały (zachowujemy minimalne odstępy). Garnek uzupełniamy wodą do 3/4 wysokości słoików i ustawiamy na kuchence. Pomidory z cebulą pasteryzujemy przez około 10 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy słoiki z garnka i ustawiamy do góry dnem na blacie. Na drugi dzień znosimy słoiki do spiżarni. Gotowe!