Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory w zalewie octowej z cebulą to doskonały sposób na zachowanie oryginalnego smaku tych warzyw na dłużej. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek oraz pieczonych i grillowanych mięs. Koniecznie przygotujcie kilka słoiczków na zimę.
Jeżeli mamy pomidory i i mnóstwo świeżych ziół i nie wiemy co z nich zrobić t...
Odsłon: 37559
Jagódki będą idealne na zimę, mam też trochę zamrożonych. No i upiekłam ciach...
Odsłon: 3525
Sezon pomidorowy w pełni, trudno przejeść, co zostanie - to w słoiki :D
Odsłon: 2017
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 110
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 330
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 110
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 330
Składniki
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet, sól u cukier. Całość zagotowujemy. Odstawiamy zalewę do ostygnięcia.
Pomidory myjemy i kroimy na plasterki o grubości około 3-4 mm. Cebulę obieramy i również kroimy na krążki o grubości 3-4 mm.
Do wcześniej wyparzonych słoików przekładamy warstwowo pomidory z cebulą. Szklane słoje uzupełnimy do samej góry. Do każdego z nich wkładamy po 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu i po jednym listku laurowym. Na koniec do każdego ze słoików wlewamy po łyżce oleju.
Pomidory z cebulą zalewamy przestudzoną zalewą. Słoiki szczelnie zakręcamy.
Na spód dużego garnka kładziemy ściereczkę. Do środka wkładamy słoiki w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały (zachowujemy minimalne odstępy). Garnek uzupełniamy wodą do 3/4 wysokości słoików i ustawiamy na kuchence. Pomidory z cebulą pasteryzujemy przez około 10 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy słoiki z garnka i ustawiamy do góry dnem na blacie. Na drugi dzień znosimy słoiki do spiżarni. Gotowe!
Przepisy Przetwory
Przetwory
Domowa przyprawa gyros, jak zrobić samemu
Przetwory
Superfood z resztek - pasta, która wzbogaca smak potraw!
Przetwory
Kapusta kiszona w słoikach
Przetwory
Kalarepa kiszona w soku własnym
Domowa przyprawa gyros, jak zrobić samemu
Smaczna, praktyczna i bardzo prosta w przygotowaniu domowa przyprawa gyros be...
Odsłon: 366
Superfood z resztek - pasta, która wzbogaca smak potraw!
Gotujesz zupę i obierasz warzywa wcale nie musisz marnować obierek. Dzięki te...
Odsłon: 210