Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Pomidory w przecierze, czyli domowe pelati
  • Przetwory
  • Przepis na

Pomidory w przecierze, czyli domowe pelati

07.09.2022 Odsłon: 968
5.0 (6 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Nastał czas dojrzałych pomidorów, przygotowuję więc całe pomidory w soku własnym, a właściwie w przecierze pomidorowym. Takie domowe pelati. Zaznaczam, że pomidory są całe, w odróżnieniu od krojonych. Bo to niby prawie to samo – pomidory w soku własnym całe lub krojone, a jednak przygotowanie jest nieco inne i – co najważniejsze – różne są zastosowania. O pomidorach krojonych już kiedyś pisałam, a dziś przedstawiam całe pomidory w soku, bez skórki, czyli domowe pelati. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe. Wystarczy mieć niezbyt duże, zdrowe i nieuszkodzone pomidory oraz sok, a raczej przecier pomidorowy.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 447

do 60 min 60 min
3
bryssska
bryssska
Sałatki

Śledź po japońsku

Sałatki Śledź po japońsku

Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Azjatycka
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka

Odsłon: 16660

do 30 min 30 min
51
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jesienne bułeczki

Ciasta Jesienne bułeczki

Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Bułki

Odsłon: 323

do 30 min 30 min
1
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 2575

do 30 min 30 min
10
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Kajzerka na śniadanie

Śniadania Kajzerka na śniadanie

Polecam. Łatwo zrobić, dobre jedzenie.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Bułki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4145

do 15 min 15 min
22

Przepis dnia

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 41947

do 60 min 60 min
54
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 447

do 60 min 60 min
3
bryssska
bryssska
Sałatki

Śledź po japońsku

Sałatki Śledź po japońsku

Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Azjatycka
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka

Odsłon: 16660

do 30 min 30 min
51
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jesienne bułeczki

Ciasta Jesienne bułeczki

Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Bułki

Odsłon: 323

do 30 min 30 min
1
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 2575

do 30 min 30 min
10
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Kajzerka na śniadanie

Śniadania Kajzerka na śniadanie

Polecam. Łatwo zrobić, dobre jedzenie.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Bułki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4145

do 15 min 15 min
22

Przepis dnia

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 41947

do 60 min 60 min
54
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Pomidory w przecierze, czyli domowe pelati
Autor:
hajduczek-naturalnie
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • niewielkie, dojrzałe pomidory - dowolna ilość
  • pomidory przeznaczone na przecier - dojrzałe, w dowolnych kolorach
Sposób przygotowania:
1

W ogrodzie zrywam rozmaite dojrzałe pomidory. Zazwyczaj segreguję je już podczas zbierania, więc do jednej miski trafiają zdrowe i niewielkie pomidory,

2

a do drugiej wszelkie inne dojrzałe, lecz nieco wątpliwe. Przy czym słowo “wątpliwe” oznacza popękane, bardzo miękkie, niekształtne itp. Nie mogą być nadpsute. Można oczywiście użyć również pięknych i zdrowych pomidorów, takich jak te, które widać na zdjęciu. Najważniejsze, aby były bardzo dojrzałe. Z tych pomidorów powstanie rodzaj soku, którym będą zalane całe pomidory w słoikach.

3

Po przyniesieniu do domu wszystkie pomidory przeznaczone na sok umyj, usuń ewentualne uszkodzenia, a następnie wraz ze skórką pokrój na mniejsze kawałki i rozgotuj w dużym garnku. Zupełnie tak samo, jak na passatę pomidorową.

4

Gdy są już bardzo miękkie (rozprażanie pomidorów trwa zazwyczaj około godziny), wyłącz palnik i zostaw garnek do całkowitego wystudzenia.

5

Następnie pomidory należy krótko zmiksować oraz przetrzeć przez przecierak lub sito. Czasem robię przecier z samych czerwonych pomidorów,

6

czasem z żółtych,

7

a czasem z mieszanych. Wszystkie warianty nadają się do dzisiejszego przetworu.

8

Przecieru nie należy niczym przyprawiać – ani solą, ani cukrem, ani octem. Takie neutralne w smaku pomidory w soku własnym, nazywane pelati, są najlepsze, najbardziej uniwersalne. Od teraz nie będziesz już szukać takich puszek w sklepie. Dzięki przygotowaniu pomidorów opisanym dziś sposobem będziesz mieć własne PELATI, czyli pomidory całe bez skórki. Przy czym Twoje będą o wiele zdrowsze, bo zamknięte w słoiku, a nie w puszce.

9

Aby uzyskać domowe pelati, trzeba mieć pomidory bez skórki. W tym celu należy je sparzyć, czyli na krótko zanurzyć we wrzątku. W tym celu zagotuj wodę w bardzo dużym, największym garnku – takim, który pomieści wszystkie Twoje niewielkie pomidory. Możesz też podzielić pomidory na dwie części i parzyć je kolejno w tym samym wrzątku, bo tak jest najbardziej ekonomicznie. Wrzątek powinien wypełniać tylko połowę garnka, żeby mogły się w nim zmieścić jeszcze pomidory. Nie wyłączaj palnika pod garnkiem, bo po włożeniu pomidorów woda trochę ostygnie.

10

Aby obrać pomidory ze skórki włóż je do garnka z wrzątkiem na czas tak długi, aż zacznie na nich pękać skórka. Tutaj wiele zależy od odmiany, dlatego trzeba obserwować. Gdy na pomidorach będzie pękać skórka, postaraj się je szybko wyłowić łyżką cedzakową i zanurzyć w misce z zimną wodą. W razie potrzeby ponownie zagotuj wodę w garnku i tym samym sposobem sparz kolejną porcję pomidorów, które następnie schłodzisz w zimnej wodzie.

11

Po ostudzeniu pomidorów weź do ręki nożyk i zdejmij skórkę. I tu znów wiele zależy od odmiany – z niektórych pomidorów skórka schodzi sama, a inne trzeba cierpliwie obierać. Jednak nie zniechęcaj się, włącz radio albo serial i zdejmuj skórę.

12

Obranymi ze skórki pomidorami napełnij dowolne słoiki, moje dzisiejsze mają 350 ml pojemności.

13

Mam naprawdę nieduże pomidory, których dość sporo mieści się w słoju.

14

Następnie do słoików wlej przygotowany wcześniej przecier pomidorowy, czyli ten obecny w nazwie sok własny. Na zdjęciach widać czerwone pomidorki zalane żółtym przecierem, który po pasteryzacji i tak ciemnieje, czego trochę żałuję. Bo ładnie by wyglądał żółty sok z czerwonymi pomidorami w środku. Ale to tylko kwestia wyglądu, bo kolor pomidorów nie ma wpływu na smak końcowego produktu.

15

Po wypełnieniu składnikami zakręć słoiki, wstaw do kąpieli wodnej i poddaj pasteryzacji przez 20-40 minut (zależnie od wielkości). Moje słoiki 350 ml pasteryzowałam przez jakieś 20 minut. Aha, możesz też wybrać inny sposób pasteryzacji, na przykład w piekarniku. Ale ja od ubiegłego roku mam elektryczny pasteryzator, który uwielbiam za jego praktyczność i prostotę użycia. Więc nie wrócę do pasteryzowania w piekarniku, a już na pewno nie w czasie upałów. Wstawiam zimne słoiki do zimnej wody, doprowadzam wodę w kotle do wrzenia i dopiero od tej chwili liczę czas pasteryzacji.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki