Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory w zalewie własnej to idealny sposób na zamknięcie smaków lata w słoikach. Dzięki nim możesz w każdej chwili cieszyć się słodyczą dojrzałych warzyw. Dodane do każdego dania wzbogacą jego smak, będąc idealną alternatywą dla kupnych przetworów, taki jak pomidory w puszce.
Takie pomidory w słoikach na zimę świetnie sprawdzą się do przygotowywania aromatycznych sosów. Zupa pomidorowa na ich bazie będzie niesamowicie słodko-kwaśna, aromatyczna i pyszna. Tak przyrządzone warzywa możesz odcisnąć i dodać do różnego rodzaju sałatek czy nawet na kanapki. Użyj ich zamiast drogich, kupnych suszonych pomidorów. Zastosowań znajdą bardzo wiele, dlatego zawsze przyszykuj większą ilość słoików, bo te znikną w ekspresowym tempie.
Oczywiście zawsze najlepsze są pomidory z własnego ogródka, dzięki czemu masz możliwość wyboru nie tylko odmiany, ale także poszczególnych sztuk, które trafią do słoików. Możesz je zebrać, zanim zbyt mocno dojrzeją, dzięki czemu zachowają swoją jędrność po zalaniu zalewą własną. Najlepiej sprawdzą się pomidory mięsiste, twarde, o niewielkiej ilości soku i małej liczbie pestek. Najczęściej w słoikach zamyka się pomidory typu "Lima", które charakteryzują się podłużnym kształtem i twardym miąższem. Jeśli wolisz bardziej kwaskowate warzywa, wybierz z kolei pomidory rzymskie. Bardzo dobrze marynują się też pomidory koktajlowe.
Wszystkie użyte warzywa powinny być jędrne i dojrzałe, ale nie przejrzałe. Jakiekolwiek uszkodzenia czy ślady pleśni dyskwalifikują daną sztukę, więc musisz wykazać się dużą dokładnością w oględzinach. W tym przepisie wykorzystuje się nieobrane pomidory w skórkach, ale jeśli chcesz, nic nie stoi i na przeszkodzie, by krótko zblanszować je gorącą wodą i obrać. Przed włożeniem warzyw do słoików, możesz delikatnie naciąć ich skórkę na krzyż, co sprawi, że zalewa własna lepiej przeniknie przez miąższ. Dotyczy to szczególnie odmian o twardej powierzchni, takich jak pomidory paprykowe.
Zalewa własna to taka na bazie soku puszczonego przez warzywa, wymieszanego z wodą z dodatkiem soli i cukru. Te dwa składniki nie tylko wzmacniają naturalny smak pomidorów, ale też pełnią funkcję konserwującą. Odpowiednią ilością jest jedna łyżka na każdy litr zalewy własnej. Jeśli chcesz, możesz też dodać też inne przyprawy. Świeże zioła, takie jak bazylia, oregano czy liść laurowy dodadzą przyjemnego aromatu. Niezastąpiony może być też czosnek, szczególnie jeśli chcesz stosować przetwory do przygotowywania sosów lub smarowania ciasta na pizzę. Takie pomidory w zalewie z bazylią będą niesamowicie ziołowe i lekko pikantne.
Najlepiej sprawdzą się słoiki o pojemności 500-750ml, które umożliwią ci wykorzystanie wszystkich pomidorów naraz. Większe naczynia mogą okazać się niewygodne, a do mniejszych nie włożysz pomidorów, szczególnie jeśli są większe. Przed użyciem dobrze umyj szkło, osusz je (szczególnie na gwintach) oraz wyparz w piekarniku, usuwając bakterie i mikroorganizmy. Po włożeniu warzyw i zalaniu ich płynem, pamiętaj, by lekko je docisnąć i poobracać, by usunąć ewentualne pęcherzyki powietrza, które mogą doprowadzić do zepsucia przetworów. Dokładnie zakręć nakrętki, a następnie wstaw słoiki do pasteryzacji we wrzątku na ok. 15-20 minut. Alternatywnie możesz włożyć je do piekarnika rozgrzanego do 110 st. Celsjusza. Jeśli któryś ze słoików po pasteryzacji nie ma wklęsłej nakrętki, włóż całość do lodówki i zużyj jak najszybciej.
By jak najdłużej cieszyć się intensywnym smakiem pomidorów, po całkowitym ostudzeniu słoików, przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w spiżarce czy piwnicy. Bezpośrednie działanie światła słonecznego i wysokich temperatur mogą skrócić ich trwałość. Odpowiednio składowane przetwory zachowają świeżość nawet przez ponad rok, a więc do kolejnego sezonu na przyrządzanie pomidorów w słoikach.
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2933
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6746
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2933
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6746
Składniki
Umyj dowolną ilość pomidorów (tyle ile zmieści się w słoikach, którymi dysponujesz) i wykrój z nich zielone części (zawierają toksyczną tomatynę, niebezpieczną dla zdrowia w zbyt dużym stężeniu). Ułóż pomidory w słoikach (niezbyt gęsto, by się nie pogniotły).
Zagotuj wodę z cukrem i solą, dostosowując ich proporcje do ilości płynu. Pomidory zalej gorącą wodą w starannie umytych i wyparzonych wcześniej słoikach. Szczelnie zakręć i odstaw słoiki na pół godziny, ustawione do góry dnem (na zakrętkach).
Włóż słoiki do dużego garnka, zalej wodą do ¾ wysokości i ustaw na palniku o średniej mocy. Poczekaj aż woda się zagotuje. Wystudź słoiki z pomidorami w zalewie własnej i przenieś w chłodne, ciemne miejsce.