Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli przygotowujesz sezonowe przetwory, koniecznie zrób domowy przecier pomidorowy. Jego smak to prawdziwa esencja lata. Możesz wykorzystać go jako bazę do zup i sosów. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do mięs lub kanapek. Warto mieć w spiżarni chociaż kilka słoiczków, bo smakuje znacznie lepiej niż przecier kupowany w sklepach.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 168
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 86
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1049
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1102
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 168
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 86
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1049
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1102
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Składniki
Najpierw przygotuj pomidory do obróbki. Sparz je wrzącą wodą, najlepiej taką prosto z czajnika. Zdejmij skórki i pokrój na drobniejsze kawałki w ósemki. Usuń gniazda nasienne i szypułki (oraz twarde części), niech pozostanie tylko czerwony miąższ. W pomidorach nie powinno być też żadnych uszkodzeń i przebarwień, może to świadczyć o zepsuciu.
W szerokim garnku umieść pomidory i zacznij je gotować na średnim ogniu, potem zmniejsz do małego. Mieszaj co jakiś czas, aby warzywa całkowicie się rozgotowały. Jeśli są bardzo wodniste odczekaj, aż woda całkowicie odparuje, wtedy przecier pomidorowy będzie bardziej gęsty. Przetrzyj pomidory przez sitko.
Ponownie przełóż je do garnka. Gotuj przez 20 minut. Na koniec dodaj sól, cukier, zioła prowansalskie i pieprz do smaku. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (obrany). Przygotuj słoiki, powinny być wyparzone, suche i czyste. Wlej gorący przecier aż do samej zakrętki. Mocno zakręć słoiki. Możesz je teraz odwrócić do góry dnem i przykryć kocem. W ten sposób pozostaw je nawet na 2 dni. Jeśli wolisz tradycyjną pasteryzację, zagotuj wodę w garnku, włóż do niej słoiki, a następnie gotuj przez 20 minut. Po ostudzeniu przecier pomidorowy przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.