Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli przygotowujesz sezonowe przetwory, koniecznie zrób domowy przecier pomidorowy. Jego smak to prawdziwa esencja lata. Możesz wykorzystać go jako bazę do zup i sosów. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do mięs lub kanapek. Warto mieć w spiżarni chociaż kilka słoiczków, bo smakuje znacznie lepiej niż przecier kupowany w sklepach.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1564
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 118
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18378
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 590
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1026
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1564
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 118
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18378
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 590
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1026
Składniki
Najpierw przygotuj pomidory do obróbki. Sparz je wrzącą wodą, najlepiej taką prosto z czajnika. Zdejmij skórki i pokrój na drobniejsze kawałki w ósemki. Usuń gniazda nasienne i szypułki (oraz twarde części), niech pozostanie tylko czerwony miąższ. W pomidorach nie powinno być też żadnych uszkodzeń i przebarwień, może to świadczyć o zepsuciu.
W szerokim garnku umieść pomidory i zacznij je gotować na średnim ogniu, potem zmniejsz do małego. Mieszaj co jakiś czas, aby warzywa całkowicie się rozgotowały. Jeśli są bardzo wodniste odczekaj, aż woda całkowicie odparuje, wtedy przecier pomidorowy będzie bardziej gęsty. Przetrzyj pomidory przez sitko.
Ponownie przełóż je do garnka. Gotuj przez 20 minut. Na koniec dodaj sól, cukier, zioła prowansalskie i pieprz do smaku. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (obrany). Przygotuj słoiki, powinny być wyparzone, suche i czyste. Wlej gorący przecier aż do samej zakrętki. Mocno zakręć słoiki. Możesz je teraz odwrócić do góry dnem i przykryć kocem. W ten sposób pozostaw je nawet na 2 dni. Jeśli wolisz tradycyjną pasteryzację, zagotuj wodę w garnku, włóż do niej słoiki, a następnie gotuj przez 20 minut. Po ostudzeniu przecier pomidorowy przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.