Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki kiszone to specjał znany w kuchni polskiej od stuleci. Nic dziwnego, że znaleźć można na niego wiele różniących się między sobą przepisów. Przykładowo, niektórzy ogórki do kiszenia zalewają wyłącznie gorącą wodą, co zapewnia im wyrazisty, kwaśny smak i piękny aromat. Według innej szkoły ogórki należy zalać zimną wodą, co sprawia, że są bardzo chrupiące. Trudno dziś ustalić, który z przepisów jest tym oryginalnym. Jedna ze starszych zachowanych receptur pochodzi z końca XIX wieku z książki „Kucharz warszawski”. Ogórki kiszone z 1895 roku prawdopodobnie miały „konkurencję” w wariancie przygotowywanym „na zimno” lub z dodatkiem chrzanu. Z całą pewnością jednak właśnie takie kiszonki jedzono w wielu polskich domach.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15523
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15523
Składniki
Umyj dokładnie ogórki i zalej zimną wodą. Zostaw na kilka godzin.
Wyparz dwa słoiki o pojemności około 1 l. Sprawdź, czy nie są wyszczerbione i nie mają zdeformowanych nakrętek.
Na dnie każdego słoika ułóż po dwa liście winogrona, po dwa liście dębu i po dwa liście wiśni. Ciasno ułóż ogórki w słoikach, pomiędzy nie wtykając obrane ząbki czosnku i kawałki gałązek kopru. Do każdego słoika wsyp po pół łyżeczki pieprzu. Na wierzchu ułóż po dwa liście z każdego rodzaju. Zalej ogórki w obu słoikach osolonym wrzątkiem.
Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem w ocienionym miejscu, w temperaturze pokojowej. Po kilku dniach przenieś słoiki w chłodniejsze miejsce (możesz ustawić je zakrętkami do góry). Będą już nadawały się do spożycia.