Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki kiszone to specjał znany w kuchni polskiej od stuleci. Nic dziwnego, że znaleźć można na niego wiele różniących się między sobą przepisów. Przykładowo, niektórzy ogórki do kiszenia zalewają wyłącznie gorącą wodą, co zapewnia im wyrazisty, kwaśny smak i piękny aromat. Według innej szkoły ogórki należy zalać zimną wodą, co sprawia, że są bardzo chrupiące. Trudno dziś ustalić, który z przepisów jest tym oryginalnym. Jedna ze starszych zachowanych receptur pochodzi z końca XIX wieku z książki „Kucharz warszawski”. Ogórki kiszone z 1895 roku prawdopodobnie miały „konkurencję” w wariancie przygotowywanym „na zimno” lub z dodatkiem chrzanu. Z całą pewnością jednak właśnie takie kiszonki jedzono w wielu polskich domach.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1259
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 216
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4014
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 987
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1259
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 216
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4014
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 987
Składniki
Umyj dokładnie ogórki i zalej zimną wodą. Zostaw na kilka godzin.
Wyparz dwa słoiki o pojemności około 1 l. Sprawdź, czy nie są wyszczerbione i nie mają zdeformowanych nakrętek.
Na dnie każdego słoika ułóż po dwa liście winogrona, po dwa liście dębu i po dwa liście wiśni. Ciasno ułóż ogórki w słoikach, pomiędzy nie wtykając obrane ząbki czosnku i kawałki gałązek kopru. Do każdego słoika wsyp po pół łyżeczki pieprzu. Na wierzchu ułóż po dwa liście z każdego rodzaju. Zalej ogórki w obu słoikach osolonym wrzątkiem.
Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem w ocienionym miejscu, w temperaturze pokojowej. Po kilku dniach przenieś słoiki w chłodniejsze miejsce (możesz ustawić je zakrętkami do góry). Będą już nadawały się do spożycia.